PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 12 - 18 IUNIE

PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 12 - 18 IUNIE

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 12 — 18 iunie:

*** George Maior, Dumitru Iliescu, Robert Cazanciuc și Emil Boc sunt așteptați săptămâna viitoare la audieri în Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.

Inițial, la comisie era așteptată în săptămâna ce vine și procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, însă aceasta a anunțat că nu se va prezenta la audieri, precizând că plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât că "procurorii nu pot fi citați și obligați să se prezinte în calitate de martori în fața comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituționale, fac parte din autoritatea judecătorească".

"Luni, ne vom întâlni cu dl George Maior și cu dl Virgil Voineag, cel care a fost președintele INS la data alegerilor. Pentru marți — dl Robert Cazanciuc, dl Gheorghe Nețoiu, dl Cătălin Voicu și dl Dumitru Iliescu, iar pentru miercuri — dl Emil Boc și o să o invităm pe dna Laura Codruța Kovesi. Aceasta ar fi agenda pentru săptămâna viitoare", a anunțat, miercuri, președintele comisiei, Mihai Fifor.

*** Prima sesiune a examenului de Bacalaureat continuă, luni și marți, cu evaluarea competențelor digitale, iar în perioada 14 — 16 iunie are loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Prima probă scrisă la Limba și literatura română va fi susținută pe 26 iunie. Pe 27 iunie este programată proba scrisă la Limba și literatura maternă. În data de 28 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului, iar pe 30 iunie, proba la alegere a profilului și specializării.

*** Sesiunea specială a Evaluării Naționale pentru elevii claselor a VIII-a participanți la loturile naționale de pregătire pentru olimpiade și concursurile internaționale începe marți, la București, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Miercuri va avea loc proba scrisă la Matematică, iar joi — proba la Limba și literatura maternă.

Rezultatele finale, după contestații, vor fi făcute publice vineri.

*** Curtea Constituțională a României va discuta luni sesizarea PNL privind Legea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Grupul deputaților liberali a înaintat CCR o sesizare de neconstituționalitate în privința actului normativ, pentru forma adoptată de Camera Deputaților.

"Forma inițială a propunerii legislative, propusă de parlamentarii PNL, a suferit modificări substanțiale aduse în a doua Cameră sesizată de majoritatea parlamentară, încălcând principiul bicameralismului statuat în jurisprudența Curții Constituționale. Astfel, norme care schimbă sensul inițiativei legislative nu au fost supuse deciziei primei Camere sesizate în acest caz, respectiv a Senatului. În același timp, nu sunt specificate în mod concret sursele de finanțare și alocările bugetare necesare acoperirii activităților desfășurate cu ocazia Centenarului", se explica într-un comunicat al PNL.

Potrivit liberalilor, majoritatea parlamentară a impus soluții legislative care încalcă reglementări constituționale ce privesc atributul președintelui României de a conferi decorații și titluri de onoare în numele statului român.

*** Magistrații Curții de Apel București ar putea anunța miercuri decizia în dosarul în care fostul primar al municipiului Constanța Radu Mazăre este acuzat de retrocedarea ilegală a unor terenuri. Instanța a amânat de cinci ori pronunțarea sentinței în acest dosar.

Pe 28 octombrie 2008, Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte 36 de persoane, în legătură cu restituirea și atribuirea nelegală a unor întinse suprafețe de teren intravilan din Constanța, Mamaia, plajă și faleză.

Alături de Radu Mazăre au fost trimiși în judecată mai mulți membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanța, printre care Nicușor Constantinescu — fost președinte al CJ Constanța și fost consilier municipal; șeful Direcției Administrație Publică, Constantin Racu; șeful Direcției Patrimoniu, Daniela Ramona Dospinescu; șeful Direcției Tehnic-Investiții, Ion Marica; fostul consilier municipal Dan Miron și consilierii juridici Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă și Bogdan Ghițulescu. Aceștia sunt acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

*** Curtea de Apel București ar putea pronunța joi sentința în dosarul dezafilierii Universității Craiova, în care fostul președinte al FRF Mircea Sandu și fostul președinte al LPF Dumitru Dragomir au fost condamnați în primă instanță la câte trei ani închisoare cu suspendare, fiind obligați să plătească despăgubiri de 240 milioane euro.

La ultimul termen al procesului, desfășurat pe 17 mai, un procuror de la DNA a cerut ca Mircea Sandu și Dumitru Dragomir să fie condamnați la pedepse maxime pentru abuz în serviciu și folosirea influenței ori autorității persoanei care îndeplinește o funcție de conducere.

Fostul președinte al Federației Române de Fotbal Mircea Sandu și fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir au fost condamnați de Tribunalul București, în iunie 2016, la câte trei ani închisoare cu suspendare.

*** Programul "O noapte printre giganți", în care copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani pot petrece o noapte memorabilă printre cele mai mari mamifere care au existat vreodată pe Pământ, va debuta vineri la Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa".

Copiii se pot înscrie din timp la oricare dintre edițiile acestei veri (30 iunie, 7 iulie, 21 iulie, 4 august, 25 august, 1 septembrie sau 8 septembrie).

Înscrierea participanților se face în limita a 20 de locuri, pe adresa de email info@antipa.ro sau la numărul de telefon 021.305.60.31. Costurile de participare sunt de 200 lei/copil; 300 lei/doi frați; 400 lei/trei frați.

*** Liberalii se reunesc sâmbătă în Congres pentru alegerea viitoarei conduceri.

Pentru funcția de președinte al formațiunii candidează Ludovic Orban, Cristian Bușoi și Viorel Cataramă.

Duminică, a doua zi după congres, va avea loc Consiliul Național de Coordonare al PNL, care va vota Biroul Permanent Executiv al partidului de după alegerea noului președinte al liberalilor.

De altfel, pentru funcțiile de conducere în Biroul Permanent Executiv candidaturile vor putea fi depuse la Secretariatul General al PNL până marți.

AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale