PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 18 - 24 DECEMBRIE

PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 18 - 24 DECEMBRIE

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 18 - 24 decembrie:

*** Dezbaterile în Parlament la proiectul legii bugetului de stat pe 2018 şi cel al asigurărilor sociale sunt programate să înceapă luni.

Dezbaterile în comisiile de specialitate şi comisiile de buget-finanţe, care întocmesc rapoartele de fond, au avut loc săptămâna trecută.

Votul final asupra celor două proiecte este programat joi.

*** Comisia specială parlamentară pentru legile Justiţiei urmează să discute luni modificările la Codurile penale pentru transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European referitoare la prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

Dezbaterile erau programate pentru joia trecută, însă au fost amânate.

"Ţinând cont de solicitarea Guvernului că transpunerea directivei trebuie să fie adoptată în această sesiune parlamentară, vă aduc la cunoştinţă grupurile parlamentare care au depus amendamente la directivă: PSD-ALDE, PNL şi UDMR. Luni intrăm în procedura de vot", a declarat preşedintele comisiei, Florin Iordache.

El a spus că la discuţii vor fi invitaţi toţi reprezentanţii instituţiilor interesate - Ministerul Justiţiei, Parchetul General, asociaţiile profesionale.

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a cerut ca ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să fie prezent la dezbateri, susţinând că amendamentele depuse "depăşesc cu mult scopul" directivei europene.

Deputatul USR Stelian Ion a afirmat, la rândul său, că prin amendamentele propuse se atacă instituţii importante din procedura penală şi se doreşte reconfigurarea unor infracţiuni.

*** Comisiile senatoriale sesizate cu proiectul de modificare a statutului judecătorilor şi procurorilor şi proiectul de modificare a Legii ANI urmează să-şi finalizeze rapoartele până luni.

Senatul a fost sesizat lunea trecută, în calitate de Cameră decizională, cu cele două proiecte adoptate de Camera Deputaţilor.

Vicepreşedintele USR al Senatului, Mihai Goţiu, a criticat modul de convocare a Biroului permanent, susţinând că "abuzul de putere continuă la minut" şi se încalcă regulamentul.

Plenul Camerei Deputaţilor a dat undă verde lunea trecută încetării unor interdicţii pentru parlamentari, prin aprobarea propunerii legislative pentru modificarea Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea şi funcţionarea ANI, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative. De asemenea, deputaţii au dat atunci vot final la proiectul privind modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

*** Comisiile de specialitate ale Senatului sesizate cu proiectele de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, urmează să finalizeze rapoartele până marţi, iar până luni se pot depune amendamente.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că dezbaterea în plen a celor două acte normative depinde de modul în care vor decurge discuţiile la bugetul de stat.

"Avem săptămâna viitoare dezbaterile pe buget, este foarte posibil să lucrăm nu numai miercuri, ci şi joi. Vom dedica o parte din zi dezbaterii bugetului şi ce ne rămâne o să avem programul nostru pe legile care sunt pe ordinea de zi", explica Tăriceanu săptămâna trecută.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercurea trecută proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi proiectul de modificare a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

*** Semifinaliştii Selecţiei Naţionale Eurovision 2018 urmează să fie anunţaţi vineri.

În premieră în istoria Eurovision România, semifinalele şi finala naţională vor fi organizate în şase oraşe din ţară.

Înscrierea pieselor în competiţie s-a încheiat pe 15 decembrie.

Juriul alege semifinaliştii pe 21 şi 22 decembrie.

Selecţia naţională va avea cinci semifinale, urmând ca numele finaliştilor să fie anunţate la începutul lunii februarie.

Eurovision Song Contest 2018 va avea loc la Lisabona, cu semifinalele pe 8 şi 10 mai şi finala pe 12 mai.

Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de reprezentantul Portugaliei, Salvador Sobral, cu piesa "Amar Pelos Dois".

*** Elevii şi preşcolarii vor intra de vineri, după terminarea cursurilor, în vacanţa de iarnă.

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, vacanţa de iarnă este programată în perioada 23 decembrie 2017 - 14 ianuarie 2018. AGERPRES/(autor: Claudia Stănescu, editor: Florin Marin)


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură de proporții la Rapid: Mircea Lucescu, contract pe 5 ani ca manager general

2 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

3 Cele mai noi date despre pensionarii din România

4 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

5 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...