Prezența unui portavion chinez provoacă tensiuni în Marea Chinei

Prezența unui portavion chinez provoacă tensiuni în Marea Chinei

Un grup de nave de război chineze conduse de un portavion au pătruns luni în partea de nord a Mării Chinei și au trecut la sud de Taiwan pentru un exercițiu militar, a anunțat ministerul apărării din insulă, informează Reuters și EFE.

Manevrele militare vin după tensiuni cu privire la insula Taiwan, pe care China o consideră teritoriu propriu, după ce președintele insulei a vorbit la telefon cu Donald Trump.

Ministerul taiwanez al apărării a anunțat că portavionul Liaoning, însoțit de cinci nave de război, o trecut pe lângă Insulele Pratas, controlate de Taiwan și s-au îndreptat către sud-est.

Conform EFE, autoritățile japoneze au anunțat că monitorizează cu atenție mișcările portavionului care a trecut prin culoarul dintre Miyako și Okinawa către Pacific.

La Beijing, presa chineză de stat scrie că portavionul a demonstrat că și-a îmbunătățit capacitățile de luptă și că va naviga mai departe.

"Flota chineză va naviga în estul Pacificului mai devreme sau mai târziu. Când portavionul chinez va apărea în largul SUA într-o bună zi, va atrage atenția asupra regulilor maritime", scrie cotidianul Global Mail luni.

China a reacționat recent la prezența patrulelor navale americane în apropierea insulelor pe care China le revendică în Marea Chinei de Sud. O navă chineză a capturat săptămâna trecută o dronă a unei nave americane de cercetare oceanografică, însă a returnat-o la scurt timp.

Portavionul de construcție sovietică Liaoning a mai participat în trecut la exerciții militare în Marea Chinei de Sud, însă Beijingul este departe de a fi perfectat portavionul la nivelul celor deținute de SUA.

În Decembrie 2015, China a anunțat că al doilea portavion este în construcție, însă data lansării sale nu este încă clară.

China și-ar putea intensifica și producția de aeronave în următorii 15 ani, conform unui raport recent al Pentagonului.

China revendică o mare parte din Marea Chinei de Sud, cu un trafic intens, în valoare de 5 trilioane de dolari pe an. Țările vecine, Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan și Vietnam, au formulat și ele revendicări.

AGERPRRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”