Prigojin amenință Kremlinul cu o „palmă” din partea rușilor. Ce l-a deranjat pe șeful Wagner

Prigojin amenință Kremlinul cu o „palmă” din partea rușilor. Ce l-a deranjat pe șeful Wagner

Șeful companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, i-a acuzat duminică pe „birocrații” de la Kremlin că au interzis presei ruse de stat să relateze despre el şi i-a avertizat că un asemenea act ar putea conduce la o reacţie a poporului rus în următoarele luni, relatează Reuters.

Evgheni Prigojin FOTO Arhivă

După luni de lupte sângeroase cu armata ucraineană, mercenarii Wagner au revendicat cucerirea orașului Bahmut, situat în estul Ucrainei. Totuși, rolul Wagner în bătălia de la Bahmut a fost minimizat la televiziunea de stat din Rusia, care a ignorat timp de aproape o zi revendicarea lui Prigojin, apoi a scos din știre discursul victorios al oligarhului rus, publicând în schimb un mesaj de felicitare de 36 de cuvinte din partea Kremlinului la adresa Wagner.

„Sunt absolut convins că au interzis (relatarea, n. red.). Aceşti birocraţi de la nivel înalt, aceia închişi în turnurile Kremlinului, încearcă să le închidă tuturor gura pentru a nu vorbi despre Wagner”, acuză Prigojin într-un mesaj audio difuzat duminică.

Potrivit lui Prigojin, această abordare va conduce la o reacţie din partea populaţiei ruse. „Pe termen lung - şi termen lung înseamnă două sau trei luni - ei vor primi o palmă din partea oamenilor pentru că încearcă să le închidă tuturor ochii şi urechile”, spune șeful Wagner.

Kremlinul nu a răspuns unei cereri Reuters de a comenta ultimele amenințări ale lui Prigojin.

Cu puțin timp înainte de această reacție a lui Prigojin, Igor Ghirkin, un fost ofițer FSB condamnat la închisoare pe viață pentru doborârea unui avion al Malaysia Airlines în estul Ucrainei, a declarat că șeful Wagner pregătește o rebeliune în Rusia.

Șeful Wagner a devenit în cele 15 luni de război la scară largă în Ucraina cel mai vizibil oligarh rus pe frontul din Ucraina. Fost furnizor de servicii de catering pentru instituții ale statului rus, inclusiv pentru Kremlin, Prigojin a declarat săptămâna trecută că ar trebui să i se spună mai degrabă „Măcelarul lui Putin”, nu „Bucătarul lui Putin”.

Evgheni Prigojin s-a remarcat în ultimele luni prin limbajul jignitor la adresa conducerii militare de la Moscova, mai ales la adresa ministrului Apărării Serghei Şoigu și șefului Statului Major, generalul Valerii Gherasimov, acuzându-i în repetate rânduri că pun piedici pentru aprovizionarea Wagner cu muniții și arme. Totuși, Kremlinul şi Ministerul rus al Apărării au trecut cu vederea până în prezent izbucnirile verbale ale lui Prigojin, care par să facă notă discordantă cu practicile sistemului politic bine controlat de Putin, notează Reuters, potrivit Agerpres .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

3 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

4 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

5 Așa o fi?