Prima discuţie a noului secretar de stat american cu un înalt responsabil al diplomaţiei chineze

Prima discuţie a noului secretar de stat american cu un înalt responsabil al diplomaţiei chineze

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat pentru prima dată după instalarea sa în funcţie cu un înalt responsabil al diplomaţiei chineze, abordând între altele problemele drepturilor minorităţii uigure din regiunea Xinjiang, Tibetului şi Hong Kongului, transmit sâmbătă Reuters, Xinhua şi AFP.

"Am spus clar că SUA îşi vor apăra interesele naţionale, vor lupta pentru valorile noastre democratice şi vor trage la răspundere Beijingul pentru orice abuz împotriva sistemului internaţional", a transmis Blinken pe Twitter după o discuţie telefonică, vineri, cu Yang Jiechi, directorul comisiei pentru afaceri externe a Comitetului central al Partidului comunist chinez.

Blinken l-a asigurat pe interlocutorul său că Statele Unite "vor continua să apere drepturile omului şi valorile democratice, inclusiv în Xinjiang, Tibet şi Hong Kong", potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Departamentul de Stat a mai precizat că noul şef al diplomaţiei americane a afirmat că Washingtonul va trage la răspundere Beijingul "pentru tentativele sale de destabilizare a regiunii indo-pacifice, inclusiv din Strâmtoarea Taiwan, şi pentru atacurile sale împotriva regulilor stabilite ale sistemului internaţional".

La audierea sa în Senatul SUA, la 19 ianuarie, Antony Blinken a adoptat deja un ton deosebit de dur în ce priveşte China, afirmând chiar că fostul preşedinte american Donald Trump a "avut dreptate" să adopte o poziţie "mai fermă faţă de China", aminteşte AFP.

La rândul său, Yang Jiechi a subliniat în cursul convorbirii telefonice că Hong Kong, Xinjiang şi Tibet reprezintă "afaceri interne ale Chinei" şi "nicio forţă externă nu este autorizată să intervină", făcând apel la SUA să "corecteze greşelile" comise în ultimii ani, potrivit unui comunicat al Ambasadei Chinei în SUA.

El a îndemnat Washingtonul să "respecte cu stricteţe principiul unei singure Chine", în virtutea căruia Beijingul consideră Taiwanul una dintre provinciile sale, şi a remarcat că "problema Taiwanului constituie chestiunea centrală cea mai importantă şi cea mai sensibilă din relaţiile sino-americane".

Yang Jiechi a chemat totodată SUA să joace un rol constructiv în promovarea păcii şi stabilităţii în regiunea Asia-Pacific, asigurând că Beijingul va urma neabătut calea socialismului cu caracteristici chineze şi nicio forţă nu poate opri realizarea renaşterii naţiunii chineze, a consemnat Xinhua.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…