Prima Doamnă a Ucrainei vorbeşte într-o scrisoare deschisă despre oroarea războiului

Prima Doamnă a Ucrainei vorbeşte într-o scrisoare deschisă despre oroarea războiului

Ceea ce Rusia denumeşte "operaţiune militară specială" în Ucraina este, în realitate, "asasinarea în masă de civili ucraineni" şi care se concentrează "în cel mai înspăimântător'' mod pe "pierderile de vieţi în rândul copiilor", a declarat Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zeleski, într-o scrisoare deschisă publicată miercuri pe pagina de internet a Preşedinţiei Ucrainei , transmite EFE.

Zelenska vorbeşte pentru prima dată despre războiul din ţara sa ca răspuns - spune ea - la numărul copleşitor de solicitări de interviu venite din partea mass-media şi pe care ea nu a avut cum să-l dea.

"Ceea ce s-a întâmplat acum ceva mai mult de o săptămână este imposibil de crezut. Ţara noastră era paşnică; oraşele noastre, localităţile şi satele erau pline de viaţă", scrie Prima Doamnă.

La 24 februarie "ne-am trezit toţi cu anunţul unei invazii ruse. Tancurile au trecut frontiera cu Ucraina, avioanele au intrat în spaţiul nostru aerian, lansatoarele de rachete ne-au înconjurat oraşele", aminteşte ea.

Zelenska acuză Kremlinul şi propaganda sa că maschează sub denumirea de "operaţiune specială" uciderea de civili, între ei şi copii.

Comunităţile locale de pe reţelele sociale debordează de disperare. Mulţi oameni, inclusiv cei în vârstă, cei care au boli grave şi invalizii s-au văzut izolaţi fără putinţă de scăpare şi s-au trezit departe de familiile lor şi fără niciun fel de ajutor. Războiul împotriva acestor oameni nevinovaţi este o dublă crimă, potrivit Primei Doamne a Ucrainei.

"Dar poate că lucrul cel mai înfiorător şi mai îngrozitor al acestei invazii sunt pierderile în rândul copiilor. Alice, de opt ani, care a murit pe străzile din Ohtîrka în timp ce bunicul ei încerca s-o protejeze. Sau Polina, din Kiev, care a murit în bombardament, alături de părinţii ei. Arsenii, de 14 ani, a fost lovit la cap de bucăţi de moloz şi nu a putut fi salvat pentru că ambulanţa nu a putut ajunge la timp din cauza incendiilor puternice", descrie ea situaţia de pe teren.

Zelenska reiterează că "acest război este purtat împotriva populaţiei civile, şi nu doar prin intermediul bombardamentelor", şi că drumurile Ucrainei s-au "umplut de refugiaţi", peste două milioane, potrivit ultimelor date transmise de ONU.

Prima Doamnă a Ucrainei vorbeşte şi despre preşedintele rus Vladimir Putin, care "a crezut că va declanşa un război-fulger împotriva Ucrainei. Dar ne-a subestimat ţara, poporul şi patriotismul".

"Ucrainenii, indiferent de opiniile lor politice, limba maternă, credinţă şi naţionalitate, trăiesc o unitate fără precedent", spune ea.

Olena Zelenska s-a alăturat solicitărilor făcute de soţul ei şi a cerut închiderea spaţiului aerian ucrainean, pentru a se pune capăt bombardamentelor ruse şi să fie create coridoare umanitare care să permită evacuarea cetăţenilor din punctele de conflict.

"Ucraina vrea pace. Însă Ucraina îşi va apăra frontierele. Îşi va apăra identitatea. În această privinţă nu vom ceda niciodată", a insistat Prima Doamnă a Ucrainei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...