Prima fotografie a Pământului văzut din spațiu, surprinsă în urmă cu 50 de ani

Prima fotografie a Pământului văzut din spațiu, surprinsă în urmă cu 50 de ani

​​În urmă cu exact 50 de ani, pe 24 decembrie, echipajul Apollo 8 a surprins prima imagine, devenită iconică, a pământului văzut de pe lună, potrivit NASA.

Apollo-8 a fost prima misiune spaţială umană lansată, în 21 decembrie 1968, spre Lună, din orbită de aşteptare (două rezoluţii în jurul Pământului), cu o rachetă Saturn-5. Echipajul era compus din comandantul Frank Borman, pilotul modulului de comandă James Lovell Jr. şi pilotul modulului lunar William Anders.

Aceştia au devenit primii oameni care au văzut Pământul de pe orbita unui alt corp ceresc.

La 24 decembrie motorul a fost acţionat ca retrorachetă, potrivit Agerpres. Nava s-a aflat pe orbita circumselenară la 112/312 km, iar apoi, după cinci ore, la 112 km. Modulul spaţial înscris pe orbita lunară a efectuat zece rezoluţii în jurul Lunii de-a lungul a 20 de ore, timp în care echipajul a realizat o emisiune televizată (împărţită în şase sesiuni) de Crăciun, în cadrul căreia membrii echipajului au recitat primele 10 versete din Geneză. Emisiunea a devenit cel mai vizionat program de televiziune din istorie, până la aceea dată.

Prin misiunea Apollo-8 s-a obţinut o experienţă operaţională şi au fost testate sistemele modulului de comandă Apollo, inclusiv comunicaţiile. A fost studiat comportamentul uman şi a putut fi făcută evaluarea performanţei echipajului într-o astfel de misiune.

Echipajul a fotografiat suprafaţa lunară, obţinându-se informaţii despre topografie şi repere, precum şi alte informaţii ştiinţifice necesare pentru aselenizările viitoare din cadrul programului Apollo. Au fost atinse toate obiectivele misiunii.

Apollo-8 s-a înscris, apoi, pe traiectoria de retur stabilită, iar la 27 decembrie echipajul a amerizat în Oceanul Pacific, la doar 5 km de locul prevăzut, fiind recuperat de navele de război ale Marinei SUA. Misiunea a durat şase zile şi trei ore.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu