Prima întâlnire a Consiliului Naţional al Muntelui, sub coordonarea lui Ciucă. Care au fost temele de discuție

Prima întâlnire a Consiliului Naţional al Muntelui, sub coordonarea lui Ciucă. Care au fost temele de discuție

În cadrul acestei întâlniri, coordonate de premierul României. specialiştii au identificat o parte din problemele existente, fiind discuții și despre protejarea locuitorilor şi turiştilor de urşi.

Nicolae Ciucă la întâlnirea cu CNM FOTO gov.ro

Astăzi, 20 aprilie 2023, sub coordonarea prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă, a avut loc prima reuniune a Consiliului Naţional al Muntelui(CNM), organism ce va asigura cooperarea între Guvern şi reprezentanţii zonei montane, pentru punerea în aplicare a strategiilor şi politicilor specifice acesteia. În cadrul întâlnirii, premierul Nicolae-Ionel Ciucă, alături de ministrul Agriculturii, Petre Daea, a discutat cu reprezentanţii zonei montane care au prezentat principalele nevoi şi probleme existente pe fiecare grupă de munţi în parte”, a transmis, joi, Guvernul, într-un comunicat de presă.

Consiliul Naţional al Muntelui este prezidat de prim-ministrul României, cuprinde 23 de membri numiţi prin decizia prim-ministrului României nr. 29/07.02.2023 şi a fost constituit în baza Legii muntelui nr. 197/2018 şi a Hotărârii de Guvern nr. 332/2019.

Din componenţa Consiliului Naţional al Muntelui fac parte şi preşedinţii Comitetelor de masiv, cărora le revine importanta sarcină de a identifica la nivelul fiecărei grupe de munţi problemele cu care se confruntă comunităţile montane şi de a elabora propuneri de politici publice în domeniul protecţiei şi dezvoltării durabile a zonei montane, programe de investiţii, propuneri de modificare a legislaţiei, care cu sprijinul Consiliului Naţional al Muntelui să fie promovate şi aprobate de către Guvern sau Parlament pentru a contribui la creşterea nivelului de trai al populaţiilor montane şi stabilizarea populaţiei în zonele montane”, a mai transmis Executivul.

Circulația montană

Potrivit acestuia, „în cadrul întâlnirii au fost semnalate nevoi distincte, cum ar fi corelarea legislaţiei în domeniul sănătăţii, sanitar - veterinar, turismului, mediului, agriculturii şi dezvoltării rurale, educaţiei, corelarea şi completarea legislaţiei cu prevederi privind reglementarea circulaţiei cu mijloace motorizate în zona montană şi ariile protejate (afectarea pădurilor, păşunilor, proprietăţilor publice şi private, afectarea biodiversităţii şi peisajului montan etc.), soluţii pentru protejarea fermierilor şi turiştilor de urşi şi alte animale sălbatice, mai ales în cazul drumeţilor – modificarea/completarea legislaţiei de mediu, a vânătorii, soluţii pentru diminuarea poluării în vederea repopulării râurilor cu anumite specii de peşti, acordarea unor compensaţii, a unui sprijin suplimentar pentru locuitorii zonei montane şi încurajarea clasificării ca ecodestinaţii turistice a zonelor montane”.

Dezvoltarea şi protecţia zonei montane a României reprezintă un obiectiv naţional strategic, iar pentru îndeplinirea lui trebuie să acţionăm cât mai rapid. Vom folosi toate pârghiile necesare pentru a dezvolta acest areal în mod durabil, mai ales pentru valorificarea produselor agroalimentare, prin armonizarea pe termen lung între producţie şi consum pe de o parte, dar şi prin protejarea unui mediu prielnic vieţii, culturii şi tradiţiilor pe de altă parte”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Potrivit Guvernului, fiecare Grupă de munţi are un specific aparte, iar membrii Consiliului au un rol esenţial pentru dezvoltarea pe termen lung a zonei montane, activitatea fiind una continuă şi de durată, iar deciziile şi propunerile trebuie luate împreună pentru ca ele să aibă impactul scontat pentru fiecare grupă de munţi.

În fapt, Consiliul Naţional al Muntelui va contribui la schimbarea în bine a vieţii locuitorilor din comunităţile montane. Constituirea Consiliului reprezintă un pas dintr-un demers gândit pentru viitor, care va permite ca propunerile de politici publice înaintate de dumneavoastră să fie materializate şi să schimbe viitorul arealului montan, prin menţinerea populaţiei în zona montană, stimularea activităţilor ce pot fi întreprinsă în această zonă cu specific aparte care să conducă la dezvoltarea economiei locale şi, implicit, a celei naţionale”, a mai transmis Executivul.

Cine a participat la întâlnire

Comitetele de Masiv şi Consiliul Naţional al Muntelui intră în sarcina directă a Agenţiei Naţionale a Zonei montane, iar la întâlnirea de la Palatul Victoria au participat: secretarii de stat din cadrul ministerelor Agriculturii, Sănătăţii, Economiei, Afaceri Interne, Dezvoltării, Educaţiei, Mediului, reprezentanţi ai Cancelariei Prim-Ministrului, ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ai Agenţiei Naţionale a Zonei Montane, preşedinţii Comitetelor de masiv, precum şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, academic, asociativ şi al administratorului fondului cinegetic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Document confidențial / Magistrații au jupuit statul de un miliard de euro, dându-l în judecată și apoi câștigând. Pretențiile câștigate, încă neachitat…

2 În ce țară trăim? / Un document după citirea căruia vomiți de scârbă / Uriașa listă a privilegiilor unui magistrat

3 VIDEO Priviți, coloană blindată rusească, făcută scrum la zeci de kilometri în spatele frontului din sud

4 „Halep s-a dopat“ / Un „guru” al presei românești admite o realitate dură pe baza probelor

5 Foarte interesante amănunte...