Prima rachetă construită în China de o companie privată, lansată cu succes

Prima rachetă construită în China de o companie privată, lansată cu succes

Prima rachetă realizată în China de un constructor privat a fost lansată cu succes, joi, de la o bază situată în nord-vestul ţării. Lansarea reprezintă cea mai recentă reuşită înregistrată în cadrul ambiţiosului program chinez de explorare a spaţiului, informează Reuters.

Încă de la alegerea sa în funcţie în 2012, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a făcut din ambiţia ca ţara lui să devină o ''superputere a zborurilor spaţiale'' o prioritate a Guvernului chinez, care are în vedere plasarea pe orbită a unei staţii spaţiale permanent locuită de echipaje umane până în jurul anului 2022.



Lansarea rachetei Chongqing Liangjiang Star, dezvoltată de OneSpace Technology, o companie privată cu sediul în Beijing, marchează prima poziţionare pe orbită a unui lansator spaţial privat, a anunţat agenţia de stat Xinhua.

Racheta este propulsată de un motor cu propergol solid dezvoltat de OneSpace, iar sistemele sale de control pot fi personalizate în funcţie de cerinţele utilizatorului, a declarat pentru Xinhua preşedintele OneSpace, Ma Chao.

Cunoscută şi sub denumirea OS-XO, racheta poate plasa pe orbită o încărcătură de 100 de kilograme, la o altitudine de 800 de kilometri, potrivit presei chineze.

Racheta utilizează o tehnologie de economisire a energiei - precum comunicaţiile wireless - care, prin reducerea greutăţii, a contribuit la diminuarea costurilor asociate combustibilului cu aproximativ 30%, a menţionat Xinhua.

Fondată în 2015, OneSpace reprezintă rezultatul eforturilor guvernamentale de a promova zborurile spaţiale comerciale ale Chinei şi de a încuraja participarea privată în acest sector.

Compania are în plan pentru 2019 zece misiuni cu rachete transportoare, după cum a dezvăluit săptămâna trecută pentru China Daily directorul executiv al OneSpace, Shu Chang.

''Sper să devenim unul dintre cei mai importanţi lansatori de sateliţi mici din lume'', a spus Shu Chang.

Anul trecut, compania a semnat un acord cu Grupul de Investiţii din Industria Aviatică Chongqing Liangjiang, aflat sub conducerea statului, ce vizează construirea unei baze comune de cercetare şi producţie în oraşul Chongqing, aflat în sud-vestul Chinei.

Localizarea strategică a acelei baze spaţiale, parte a iniţiativei-cheie ''Belt and Road'' de politică externă a Chinei, prin care preşedintele Xi Jinping urmăreşte dezvoltarea de legături comerciale între China şi Eurasia, va oferi o importantă piaţă de export pentru OneSpace, a menţionat Shu Chang pentru China Daily. ''În viitor, vom dezvolta rachete mai mari şi vom lua parte la competiţia mondială'', a adăugat el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...