Prima reacție a românului acuzat că a avut legătură în tentativa de asasinare a procurorului general al Bulgariei

Prima reacție a românului acuzat că a avut legătură în tentativa de asasinare a procurorului general al Bulgariei

Mașina în care Ivan Gheșev, procurorul general al Bulgariei, se afla împreună cu familia, a fost ținta unei explozii, în apropierea unui sat, pe drumul spre Turcia.

Procurorul general Ivan Gheșev (stânga) a fost vizat de o tentativă de asasinat FOTO Profimedia

Românul acuzat că ar fi unul dintre suspectii tentativei de asasinat asupra procurorului general din Bulgaria a făcut o primă declarație în acest caz.

"Cred într-o justiție corectă și îmi caut dreptatea în instanţele internaționale pentru a mă apăra de mafia consacrată din justiția bulgară", a declarat Ovidiu Semenescu.

Într-un interviu pentru Antena 3 CNN acesta a spus că este un om de afaceri respectat care nu a fost niciodată condamnat în vreun proces.

”Problemele mele din Bulgaria sunt generate de faptul că am refuzat să colaborez cu mafia instituționalizată din această țara. Nu mă ascund în Elveția, ci locuiesc în această țară. Faptul că mă apăr cu probe solide și nu tolerez să fiu victima unei justiții controlate de crima organizată din Bulgaria nu face decât să înverșuneze și mai mult mafia controlată de Ivan Gheșev", a declarat Ovidiu Semenescu.

Mașina în care Ivan Gheșev, procurorul general al Bulgariei, se afla împreună cu familia a fost ținta unei explozii, în apropierea unui sat , pe drumul spre Turcia. Autoritățile spun că dispozitivul - care a provocat un crater - conținea 3 kilograme de TNT, precum și șrapnel găsit înfipt în copacii din apropiere. Rămășițele dispozitivului sunt acum analizate.

Gheșev este o figură controversată în Bulgaria, iar numirea sa ca prim-procuror în 2019 a atras proteste din partea criticilor care spuneau că el nu se va implica să combată corupția la nivel înalt. Partidele de opoziție l-au acuzat pe Gheșev că ar fi declanșat o vânătoare de capete pe criterii politice.

Autorităţile de la Sofia încearcă să îi găsească pe cei care au pus la cale atentatul eşuat la adresa procurorului general.

Presa din Bulgaria a scris în 2019n că autorităţile au deschis un dosar penal pe numele a doi cetăţeni români şi împotriva unui bulgar pentru şantaj, contrabandă cu ţigări şi înşelăciune.

Cei 3 i-ar fi cerut unui parlamentar bulgar 12 milioane de euro, ca numele a 10 oficiali din Bulgaria să nu apară într-un raport care urma să fie înaintat Comisiei Europene.

Pe 16 martie și 7 aprilie, procuratura bulgară a dezvăluit detalii despre un grup infracțional care a organizat o conspirație împotriva unor oameni din justișie și ministerul de interne.

Parchetul a publicat conversații între reținutul Dilian Gheorgiev și bancherul fugar Țvetan Vasilev, care se ascunde la Belgrad, și Kalin Edrev. De asemenea, au dat publicității conținutul mai multor conversații ale omului de afaceri Krasimir Kamenov-Kuro, despre care se crede că se ascunde în Africa de Sud.

Gruparea infracțională cu mai mulți participanți, printre care se numără Krasimir Kamenov-Kuro, este cercetată pentru 5 crime, a anunțat procuratura.

Dezvăluirile au început cu un briefing pe 16 martie, când au fost lansate primele casete de interceptări. Un magistrat a primit de atunci o nouă amenințare. Apoi au fost aduse informații despre o bandă implicată în spălare de bani și infracțiuni fiscale. În prezent, acuzații sunt doi. Dilian Gheorghiev a fost arestat, iar Toni Ivanov a reușit să fugă în Spania, dar a fost reținut recent la cererea parchetului din Bulgaria.

La începutul lunii aprilie, Parchetul bulgar a deschis trei noi anchete în trafic de influență legat de înlăturarea magistraților și a ofițerilor superiori de poliție, a cinci crime și o tentativă de omor și a infracțiunilor fiscale, toate fiind legate de un grup infracțional din jurul urmăritului Krasimir Kamenov Kuro.

Cercetările au început după ce parchetul a separat materiale din procedura preliminară privind spălarea banilor și infracțiunile fiscale, care a fost semnalată în luna martie, când au fost scoase din nou date din interceptările inculpaților. În acest caz, Dilian Gheorghiev a fost arestat și pus sub acuzare, iar Ovidiu Semenescu a fost dat în urmărire. Parchetul a declarat că a fost pus sub acuzare și Toni Ivanov, care s-a ascuns în Spania, dar a fost reținut acolo după ce a fost emis un mandat european de arestare.

Pe lângă această investigație, au fost publicate și conversațiile înregistrate cu participarea lui Kuro, care ulterior a fost acuzat de incitarea la uciderea fostului polițist Lubomir Ivanov. Interceptările sale înregistrate cu martorii și participanții la acest grup au fost găsite pe unități flash în casele lui Dilian Gheorghiev și Toni Ivanov, iar din acestea, acuzarea a concluzionat că participanții discutau despre înlăturarea magistraților și a ofițerilor superiori de poliție. Potrivit anchetatorilor, participanții la aceste conversații plănuiau o campanie în SUA și în țările ale Uniunii Europene pentru a discredita și a împiedica activitățile autorităților de aplicare a legii, scrie newslex.bg.

În acest sens, Parchetul a anunțat că a demarat o anchetă separată privind traficul de influență desfășurat de un grup infracțional în perioada 2020 – 24 martie 2023. De asemenea, au fost solicitate informații cu privire la bunurile și conturile bancare ale celor cercetați, iar Direcțiile „Securitate Internă” și Inspectoratul Ministerului Afacerilor Interne trebuia să verifice dacă au fost întreprinse acțiuni de îndepărtare a angajaților săi în urma cu convorbirile participanților la grupul criminal. De asemenea, Ministerul de Interne ar trebui să verifice dacă există vreunul dintre angajații lor care au primit bani pentru a-i ajuta pe cei implicați.

Procuratura a subliniat că în cursul anchetei a fost făcută o nouă amenințare la adresa unui magistrat. Anterior, procuratura a anunțat în casele lui Gheorghiev și Ivanov a fost găsită o listă cu numele magistraților și locurile în care aceștia lucrează în prezent.

O altă anchetă separată asupra grupului infracțional a fost lansată din cauza acuzațiilor de implicare în cinci crime și o tentativă de omor.

Țvetan Vassilev, care se ascunde în Serbia, este acuzat că a condus un grup infracțional organizat și că a deturnat 2,7 miliarde de leva de ​​la KTB, ceea ce a dus la falimentul băncii.

Conținutul a două unități flash care conțin fișiere audio ale conversațiilor dintre Dilian Gheorghiev, care este reținut, și Krasimir Kamenov-Kuro, acuzat de incitare la uciderea fostului polițist Ljubomir Ivanov, Ovidiu Semenescu, căutat și el la nivel internațional, cercetat pentru implicarea într-o bandă de extorcare și „Mitko BIRD”, jurnalistul Dimitar Stoianov.

În acest sens, Parchetul a anunțat că a demarat o anchetă separată privind traficul de influență desfășurat de un grup infracțional în perioada 2020 – 24 martie 2023. De asemenea, au fost solicitate informații cu privire la bunurile și conturile bancare ale celor cercetați, iar Direcțiile „Securitate Internă” și Inspectoratul Ministerului Afacerilor Interne trebuia să verifice dacă au fost întreprinse acțiuni de îndepărtare a angajaților săi în urma cu convorbirile participanților la grupul criminal. De asemenea, Ministerul de Interne ar trebui să verifice dacă există vreunul dintre angajații lor care au primit bani pentru a-i ajuta pe cei implicați.

Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, a transmis un mesaj de încurajare pentru procurorul general al Bulgariei, vizat luni de o tentativă de asasinare, dar și unul extrem de dur pentru cei care au atacat un membru al sistemului judiciar.

Kovesi condamnă tentativa de asasinare asupra procurorului general al Bulgariei, Ivan Geshev, și spune că „în Uniunea Europeană, infractorii care îndrăznesc să atace orice membru al sistemului judiciar ar trebui să fie considerați extrem de periculoși” se arată în mesajul publicat pe pagina instituției.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...