Prima rotaţie a personalului ucrainean la centrala Cernobîl în aproape o lună

Prima rotaţie a personalului ucrainean la centrala Cernobîl în aproape o lună

Rotaţia personalului de la centrala nucleară Cernobîl, în prezent dezafectată, a început duminică pentru prima oară de la debutul invaziei ruse în Ucraina, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit AFP.

'Ucraina a informat AIEA că circa jumătate din personal a putut într-un final să meargă acasă, după ce a muncit la centrala controlată în prezent de Rusia timp de aproape patru săptămâni', a declarat directorul general Rafael Grossi într-un comunicat difuzat în noaptea de duminică spre luni.

'Autoritatea naţională de reglementare ucraineană a confirmat că cei care au plecat au fost deja înlocuiţi cu alţi angajaţi ucraineni', a adăugat şeful AIEA, 'salutând' această rotaţie parţială.

Forţele ruse au preluat controlul centralei la 24 februarie, dar circa 100 de tehnicieni ucraineni care îşi încheiaseră tura de noapte au rămas la post continuându-şi munca la această centrală, unde se află depozitate deşeuri radioactive după catastrofa din 1986, cel mai grav accident din istoria nucleară civilă.

Tura de zi nu a putut să înlocuiască până în prezent tura de noapte, au declarat, sub rezerva anonimatului pentru AFP rude ale unor angajaţi de la Cernobîl.

Înainte de rotaţia din noaptea duminică spre luni, aceeaşi echipă s-a aflat la centrală cu o zi înainte de intrarea forţelor ruse în zonă, ceea ce 'punea în pericol' - potrivit AIEA - unul dintre 'pilonii' securităţii nucleare, adică faptul că personalul nu putea lua decizii fără să se afle sub o presiune exagerată.

AIEA nu primeşte nici acum vreo transmisie de date de la distanţă de la sistemele sale de monitorizare de la Cernobîl, dar aceste date îi sunt transferate de la celelalte centrale nucleare din Ucraina.

Această agenţie cu sediul la Viena a propus să intervină la faţa locului pentru a garanta securitatea instalaţiilor nucleare în Ucraina şi spune că 'continuă consultările' în acest sens. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”