Prima vizită a unui Papă în Rusia, în curs de pregătire, anunță secretarul de stat al Vaticanului

Prima vizită a unui Papă în Rusia, în curs de pregătire, anunță secretarul de stat al Vaticanului

Numărul doi al Vaticanului, secretarul de stat Pietro Parolin, care va efectua o vizită la Moscova între 20 și 24 august, va evoca eventualitatea unei vizite oficiale a Papei Francisc în Rusia, ceea ce ar constitui o premieră istorică, potrivit unui interviu publicat în ediția de miercuri a cotidianului Corriere della Sera, relatează AFP.

'Pregătirea unei eventuale vizite a Suveranului Pontif în Rusia se numără printre obiectivele vizitei mele', a indicat pentru publicația italiană secretarul de stat al Vaticanului.

Într-un interviu acordat în luna martie ziarului german Die Zeit, Papa Francisc, întrebat în legătură cu proiectele sale de călătorii internaționale, a declarat: 'Nu pot să merg în Rusia, deoarece ar trebui să merg de asemenea în Ucraina'.

Parolin nu a pus la îndoială acest aspect. El urmează să fie primit la Moscova de președintele rus Vladimir Putin și va avea întrevederi cu înalți reprezentanți religioși, între care Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii.

'În acest moment istoric în care asistăm la o creștere a tensiunilor și conflictelor în diverse părți ale lumii, pacea constituie pentru Papa Francisc și pentru mine personal o prioritate clară și inevitabilă', a subliniat secretarul de stat al Vaticanului.

Sfântul Scaun nutrește 'un interes particular' pentru vasta zonă a Europei Orientale, care 'în afară de bogate tradiții culturale și religioase are un rol în căutarea unei mai bune stabilități a continentului și a unei mai bune unități, inclusiv în relațiile Est-Vest', a subliniat el.

'După perioada de opoziție ideologică, ce evident că nu poate dispărea peste noapte, și cu noi orizonturi deschise de la încheierea Războiului Rece, este important să se profite de toate ocaziile pentru a încuraja respectul, dialogul și colaborarea reciproce în vederea promovării păcii', a subliniat responsabilul de la Vatican.

AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria