Primarii mută tarabele din piețe în spații deschise, la cererea premierului Orban

Primarii mută tarabele din piețe în spații deschise, la cererea premierului Orban

Premierul Ludovic Orban a avut, sâmbătă, discuții cu peste 100 de primari, din toate partidele, solicitându-le să caute soluții pentru amenajarea unor piețe volante și piețe în aer liber, având în vedere măsursa supendării activităților din piețele din spații închise,  scrie Newsweek.

Mai mulți primari din țară au anunțat că în urma discuțiilor cu premierul, fie au găsit deja, fie vor căuta să asigure soluții pentru amenajarea unor piețe deschise, astfel încât comercianții și producătorii să nu fie nevoiți să-și suspende activitățile.

La Brașov, noul primar Allen Coliban a explicat, duminică, pe pagina sa de Facebook, că a găsit soluții ca piețele din oraș să rămână deschise, totodată prin respectarea Hotărârii Guvernului.

„La Brașov avem foarte multe piețe și tocmai ce am avut acum o discuție cu prefectul, având în vedere că prin noua Hotărâre de Guvern se impune să  închidem piețelor din spații închise. (…) Vreau să vă transmit că noi am găsit soluții pentru ca piețele să nu se închidă. Vom muta tarabele în zone deschise, în zone învecinate, la intrarea din piețe, în zone de parcare. Vom amenaja și pavilioane, ca să existe o minimă protecție pentru comercianți”, a spus Allen Coliban.

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Laurenți Romanescu, a anunțat și el că piețele trebuie să fie deschise și că blocarea producătorilor locali nu este o soluție, având în vedere că toată criza pandemică a afectat destul economia României.

„Pentru protejarea producătorilor autohtoni, în urma discuțiilor pe care le-am purtat acum câteva minute cu premierul Ludovic Orban, a consultărilor cu o serie de producători dar și cu ceilalți primari liberali, putem organiza piețe volante la solicitarea întreprinzătorilor. Având în vedere măsurile tot mai stricte impuse de pandemie, este absolut necesar să venim în ajutorul producătorilor și de aceea s-a ajuns la această soluție”, a scris Romanescu pe pagina de facebook.

Primarul orașului Comănești (jud. Bacău), Viorel Miron, a identificat de asemenea o alternativă la închiderea târgurilor și piețelor. Miron a anunțat că vor fi amenajate piețe volante, în zone din mai multe cartiere ale orașului, unde producătorii de legume, fructe și alte produse alimentare vor putea să-și comercializeze mărfurile.

Și primarul din Sebeș, Dorin Nistor, a subliniat că în urma discuției cu Orban, va găsi soluții pentru ca piețele agro-alimentare să rămână deschise. „ Mesajul pe care dorim să îl transmitem și al cărui mesager devin în comunicarea cu toți primarii din județul Alba este acela că piețele agro-alimentare care se înscriu în caracteristicile de spații deschise, aerisite, își mențin funcționalitatea. Ne dorim ca acest mesaj să ajungă la producătorii agricoli, care au nevoie să fie sprijiniți în această perioadă. De asemenea, consumatorii doresc să cumpere produse românești proaspete, care se regăsesc în oferta generoasă a piețelor noastre, mai ales toamna. Vă reamintesc că piața de la Sebeș a avut o activitate neîntreruptă de la debutul acestei pandemii, preocuparea noastră ca administrație publică locală fiind aceea de a organiza mai bine programul de funcționare, de a igieniza spațiile și de a oferi sprijin producătorilor și comercianților, care au primit viziere și au fost în permanență îndrumați să respecte măsurile de protecție sanitară”, a scris Dorin Nistor.

„Pentru a-i ajuta pe producătorii agricoli care nu-și vor putea vinde marfa în piețele închise din Capitală (a căror funcționare va fi temporar suspendată pentru a limita răspândirea COVID-19), municipalitatea bucureșteană va amenaja piețe volante și spații deschise suplimentare. Am convenit acest lucru în urma unei discuții telefonice cu premierul Ludovic Orban, ca măsură specială pentru susținerea micilor producători din jurul Bucureștiului și a bucureștenilor care cumpără astfel de produse de pe piața țărănească. Identificăm zilele viitoare locațiile și le anunțăm din timp. Legumele, fructele și lactatele produse în comunele limitrofe Capitalei trebuie să-și găsească loc în continuare pe piața bucureșteană”, a scris Nicușor Dan pe pagina de Facebook.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /