Primarul Băluță va sesiza organele de anchetă în cazul amenajării peisagistice dedicate victimelor de la Colectiv

Primarul Băluță va sesiza organele de anchetă în cazul amenajării peisagistice dedicate victimelor de la Colectiv

Primarul interimar al sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat luni că va sesiza Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Serviciul de Investigare a Fraudelor pentru a verifica respectarea dispoziției legale în ceea ce privește amenajarea peisagistică din Parcul Lumea Copiilor, dedicată memoriei victimelor incendiului de la clubul Colectiv.

Acesta a arătat că măsura vine după finalizarea raportului Corpului de control al primarului asupra activităților desfășurate de Direcția Administrare Parcuri și Zone de Agrement sector 4 în acest caz.

"Sunt neconcordanțe între modalitatea de desfășurare a procedurii de achiziție publică. Sunt nereguli și noi trebuie să ne adresăm organelor de specialitate pentru a ne răspunde la o serie de întrebări. Sunt elemente ce ne duc cu gândul la o fraudă. Competența noastră este de a sesiza și a solicita organelor de anchetă identificarea vinovaților", a spus primarul, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, nu a fost niciodată vorba despre realizarea în parc a unui monument, iar până în prezent nu există vreo probă care să ateste vreo legătură între fostul primar și aceste lucrări.

Corpul de control al primarului sectorului 4 a finalizat raportul preliminar privind amenajarea peisagistică din Parcul Lumea Copiilor și au fost evidențiate diverse încălcări ale legii .

În urma verificării modului de atribuire a contractului de lucrări nr. 602/11.03.2016, încheiat de Direcția Administrare Parcuri și Zone de Agrement sector 4 cu executantul SC Euroconstruct Group SRL, a rezultat că s-a făcut prin încredințare directă, fără respectarea principiilor care stau la baza atribuirii contractelor de achiziție privind promovarea concurenței între operatorii economici, transparenței, nediscriminării, utilizării fondurilor publice.

Daniel Băluță a mai spus că angajații Administrației Parcuri și Zone de Agrement sector 4, care se fac vinovați de încălcarea legii în acest caz, vor trebui să achite costurile amenajării peisagistice efectuate până la momentul sistării lor, după raportul de control.

"Nimeni nu și-a imaginat că o direcție descentralizată a primăriei ar putea să funcționeze în acest mod. Este o direcție cu personalitate juridică și care răspunde de propriile fapte. În mod normal, ar fi trebuit să îmi ceară aprobarea moral, legal nu exista această obligativitate. (...) Îmi reproșez că am fost dezinformat și ar fi trebuit să fac tot ce îmi stă în putință ca să evit acest lucru", a mai declarat el.

El a precizat că lucrările de amenajare peisagistică sunt sistate, iar terenul va fi readus la starea inițială. "Acest contract considerați-l reziliat și că nu există nimic, nici cireși japonezi, nici băncuțe, nici amenajări, nimic. Terenul trebuie adus la starea inițială", a adăugat Băluță, subliniind că Poliția locală va supraveghea ca acest lucru să fie realizat.

AGERPRES/(A,AS — autor: Mihaela Tudorache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”