Primarul capitalei turce a demisionat pe fondul presiunilor crescânde din partea lui Erdogan

Primarul capitalei turce a demisionat pe fondul presiunilor crescânde din partea lui Erdogan

Premierul capitalei turce Ankara a demisionat sâmbătă pe fondul presiunilor crescânde din partea președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, asupra oficialilor locali, în perspectiva alegerilor din 2019, informează dpa.

Sursa foto: www.melihgokcek.com

Melih Gokcek, primar din 1994 al celui de-al doilea ca mărime oraș al Turciei, a anunțat săptămâna aceasta că se va retrage din funcție, devenind astfel al cincilea primar din partea Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP, islamic-conservator, aflat la putere) care este înfrânt de presiunile de la vârful puterii.

Și primarul Istanbulului — oraș care cu ai săi 15 milioane de locuitori este cel mai mare din Turcia, având o suprafață de circa trei ori mai mare decât capitala — a fost nevoit să demisioneze recent.

Guvernul central turc a preluat de asemenea controlul și asupra mai multor municipalități din sud-estul Turciei, acuzându-i pe primari de legături cu terorismul, și a numit mandatari.

O treime din populația Turciei locuiește în zone fără primari aleși în urma unui scrutin.

Săptămâna trecută, Recep Tayyip Erdogan a făcut să se înțeleagă clar că primarul Ankarei trebuie să asculte îndemnul său de a demisiona. "Ceea ce este necesar trebuie făcut într-o scurtă perioadă de timp", a spus el, avertizând că AKP va lua măsuri împotriva primarilor care nu îi ascultă ordinele.

Erdogan, care a subliniat în repetate rânduri că unii dintre reprezentanții partidului său suferă de uzură politică, caută să reînnoiască rândurile AKP înainte de alegerile din 2019.

Alegerile municipale care vor avea loc în martie 2019 vor da tonul unui an decisiv pe plan politic cu alegeri parlamentare și prezidențiale prevăzute în noiembrie.

Melih Gokcek este cunoscut pentru comentariile sale extravagante pe Twitter unde este urmărit de peste patru milioane de abonați.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...

2 Ea este noua „patroană” a zahărului din România

3 VIDEO „Ce ridicolă ești! Câtă prostie în ziua de azi, nu mă mir de ce țara e așa cum e!”

4 Dacă minte el, mințim și noi / Citiți ce spune acest jurnalist ucrainean aflat pe front despre realitatea din teren

5 Momentul în care și Viagra se lasă păgubașă...