Primarul din Corbeanca, reținut de DNA pentru mită de 2 milioane de euro, plus terenuri de aceeași valoare

Primarul din Corbeanca, reținut de DNA pentru mită de 2 milioane de euro, plus terenuri de aceeași valoare

Primarul comunei Corbeanca, Anton Valeriu, a fost reținut de procurorii DNA sub acuzațiile de luare de mită, spălare a banilor și instigare la spălare a banilor.

Potrivit anchetatorilor, primarul din Corbeanca ar fi primit, pentru restituirea unor terenuri, mită de circa 2 milioane de euro, plus terenuri de aceeași valoare.

Comunicatul DNA:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 522/VIII/3 din 04 mai 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 05 mai 2023, a suspecților:

ANTON VALERIU, la data faptelor primar al comunei Corbeanca, județul Ilfov și președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, pentru comiterea infracțiunilor de:

– luare de mită (două fapte din care una în formă continuată),

spălare a banilor

– instigare la spălare a banilor,

Persoană fizică, pentru comiterea infracțiunii de spălare a banilor, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

  1. În perioada 2011-2017, suspectul Anton Valeriu, în calitățile menționate mai sus, având spre soluționare cererea unei persoane de restituire a unui teren de 45 ha situat pe raza comunei Corbeanca, a pretins și primit de la aceasta, prin intermediari (unul dintre aceștia fiind celălalt suspect reținut în prezenta cauză), suma de 1.418.581 euro, bani ce au fost remiși după obținerea despăgubirilor bănești, ca urmare a aprobării dosarului de către A.N.R.P.

Pentru a disimula adevărata proveniență a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea suspectului Anton Valeriu, ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate prin care a fost ascuns adevăratul beneficiar al sumei de bani menționate mai sus.

  1. Într-un context asemănător, în perioada septembrie 2011 – iulie 2019, suspectul Anton Valeriu, în calitățile menționate mai sus, a pretins de la persoane îndreptățite să li se restituite diverse suprafețe de teren, jumătate din drepturile revendicate pentru a efectua demersurile necesare în vederea soluționării favorabile a cererilor depuse de acestea.

După soluționarea cererilor, într-o manieră asemănătoare, suspectul Anton Valeriu a intrat în posesia a șapte ha de pădure (vândută ulterior contra sumei totale de 1.554.695 euro), a nouă hectare de teren arabil (vândut în 2019 pentru suma de 450.000 euro) și a sumei de 475.318 euro.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Știrea inițială:

Primarul localității Corbeanca din județul Ilfov, Anton Valeriu, a fost reținut de DNA, fiind acuzat de procurori că ar fi luat mită câteva milioane de euro pentru restituirea unor terenuri, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Anton Valeriu, primarul comunei CorbeancaFoto: Agerpres

Alături de primar a fost reținut și un intermediar.

Sursele judiciare citate spun că primarul din Corbeanca este acuzat de mai multe fapte de luare de mită. La una dintre acestea, ar fi primit disimulat peste 1,4 milioane de euro.

În acest dosar, procurorii au făcut joi percheziții la mai multe adrese, inclusiv la sediul Primăriei Chiajna și la locuința primarului, DNA precizând că este vorba despre infracțiuni de corupție comise în perioada 2011-2017. Conform unor surse judiciare, ancheta vizează retrocedarea unor terenuri.

Anton Valeriu (PMP) este primar al comunei Corbeanca din anul 2008.

Împrumuturi fabuloase de la persoane fizice

Anton Valeriu (PMP) este primar al comunei Corbeanca din anul 2008.

Ultima sa declarație de avere, depusă în iunie 2022, arată că primarul din Corbeanca are datorii de aproape 1,4 milioane de euro către o bancă și către trei persoane fizice. Toate împrumuturile au fost făcute în perioada 2008-2009.

Astfel, el a trecut în declarația de avere un împrumut de la bancă de 287.000 de euro, dar și împrumuturi de la persoane fizice: 555.000 de euro de la Neagu Valentin, 336.000 de euro de la Buciumeanu Florin Marian, 185.000 de euro de la Tătuța Dumitru.

La capitolul „venituri”, primarul a menționat doar salariul de la primărie - 87.500 de lei pe an și salariul soției, agent de vânzări la Corbeanca.

Conform ultimei declarații de avere, Anton Valeriu are mai multe terenuri intravilane în suprafață de peste 6.000 de metri pătrați în Corbeanca și în Buftea și o casă de 284 de metri pătrați la Corbeanca. De asemenea, el este asociat, cu 50%, la SC DVS Frigos SRL.


Citește și:

populare
astăzi

1 Document confidențial / Magistrații au jupuit statul de un miliard de euro, dându-l în judecată și apoi câștigând. Pretențiile câștigate, încă neachitat…

2 În ce țară trăim? / Un document după citirea căruia vomiți de scârbă / Uriașa listă a privilegiilor unui magistrat

3 VIDEO Priviți, coloană blindată rusească, făcută scrum la zeci de kilometri în spatele frontului din sud

4 „Halep s-a dopat“ / Un „guru” al presei românești admite o realitate dură pe baza probelor

5 Foarte interesante amănunte...