Primarul Iaşiului: Mitingul PSD de pe 9 mai este o formă de a rupe această ţară în două

Primarul Iaşiului: Mitingul PSD de pe 9 mai este o formă de a rupe această ţară în două

Primarul Mihai Chirica a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Partidul Social Democrat nu a ales bine data de 9 mai pentru a organiza mitingul de la Iaşi, când în aceeaşi zi are loc, la Sibiu, Summitul UE.

"Este punctul de vedere al primarului municipiului Iaşi, dar şi a cetăţeanului Mihai Chirica, care întrevede, din perspectiva celor care s-au întâmplat în ultimii doi ani şi jumătate, că nu este bună această încercare de a forţa, de a stârni din nou ura unor români împotriva altor români. Ar trebui evitat. Nu e bine ca, în condiţiile în care România devine, să spunem, cel mai important stat din Europa pe 9 mai, prin summitul de la Sibiu, (...) în aceeaşi perioadă, acelaşi partid de guvernământ să organizeze un miting electoral, care vine să contrabalanseze ce se întâmplă la Sibiu", a declarat primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

Edilul ieşean susţine că organizarea mitingului la Iaşi este o formă de a "rupe ţara în două".

"Este iarăşi o formă, din punctul meu de vedere, aproape vulgară, de a rupe această ţară în două, între românii decenţi care vor să arate Europei întregi că putem fi un partener pe termen lung şi o altă parte a clasei politice, nu a  românilor, care vor să bage din nou băţul prin gardul Europei, să stârnească din nou curiozitatea asupra unor lucruri negative şi, desigur, să atragă şi o imagine mai puţin potrivită pentru oraşul nostru", a spus Mihai Chirica.

Primarul a afirmat că data de 9 mai este nepotrivită, întrucât este ziua când se celebrează evenimente care au conotaţii importante pentru istoria şi evoluţia naţională, dar şi europeană.

"Este Ziua Independenţei, ziua independenţei acestui stat. Ziua de 9 mai este ziua în care noi românii ne vom cinsti eroii care au murit pentru independenţa acestui stat la 1877. Al doilea motiv este faptul că 9 mai este Ziua Europei, care este o zi de relansare a acestui continent, după cel de-al doilea Război Mondial. Al treilea motiv este victoria împotriva fascismului. Desigur, nu trebuie să uităm că a urmat o perioadă şi mai grea, cea a bolşevismului autentic şi a comunismului sever. (...) Nu trebuie să uităm că suntem un stat european angrenat în politicile de dezvoltare ale acestui continent", a spus Mihai Chirica.

Pe de altă parte, primarul Chirica a afirmat că un lider de partid nu ar trebui să ameninţe cu organizarea de contramanifestaţii la Iaşi.

"În primul rând, este inadmisibil ca din gura unui lider de partid, a lui Liviu Dragnea, să auzi că ameninţă. Nu poţi ameninţa cu contramanifestaţii un alt eveniment politic. Statutul de infractor nu este o problemă pe care eu să o judec, ca primar sau cetăţean, dar continuitatea stării de infracţiune văd că îi convine dumnealui. Deci, să spui că avem şi noi activiştii noştri nervoşi care vor veni şi vor face o contramanifestaţie la Iaşi după modelul mineriadelor din 1991- 1992, mi se pare mai mult decât o provocare. Este un atac frontal împotriva legii şi încercarea de a stârni. Nu cred că asta îi trebuie României de astăzi. (..) Vreau să condamn cu tărie faptul că nu am reuşit prin partidul de guvernare, nici măcar în al doisprezecelea ceas să întindem mâna Europei. Dimpotrivă. Ne-am segregat, s-au segregat într-o tabără care nu corespunde deloc imaginii Europei", a declarat Chirica, făcând referire la declaraţia liderului PSD, Liviu Dragnea, că ar putea fi organizată o contramanifestaţie în ziua mitingului PNL de la Iaşi, eveniment la care este invitat să participe şi preşedintele Klaus Iohannis.

Primarul Iaşului a cerut "decenţă" din partea liderului PSD şi celor care vor veni pentru mitingul care va fi organizat pe 9 mai în Piaţa Unirii, dar şi respectarea legii, a ordinii şi liniştii publice. Edilul i-a sfătuit şi pe ieşeni să evite apostrofarea şi să evite, pe cât posibil, să ajungă în zona în care se va desfăşura mitingul PSD.

De asemenea, primarul Iaşului a anunţat că tot centrul Iaşului va fi supravegheat şi monitorizat cu ajutorul echipamentelor video.

"Ne vom preocupa să avem filmarea tuturor celor care vor care vor veni în Piaţa Unirii din Iaşi pentru a vedea starea lor reală. (...) Iaşul, pe 9 mai nu va deveni Bucureştiul pe 10 august. Nu vom mai sta cu mâinile încrucişate să vedem cum nişte bande de descreieraţi intră în mulţime şi tulbură ordinea. (...) Spaţiul nu va fi supravegheat, va fi ultra-supravegheat video, iar toată înregistrarea va fi la Primăria Municipiului Iaşi. Nu e o formă de ameninţare. dar nu rămâne nimeni nepedepsit din cine va face dezordine", a declarat primarul Mihai Chirica.

Reacţia primarului Iaşiului a survenit în contextul în care Partidul Social Democrat intenţionează să organizeze un miting în după amiaza zilei de 9 mai, de la ora 14,00, în Piaţa Unirii din Iaşi. Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, care este liderul filialei ieşene a PSD, a declarat că Ziua Europei va fi marcată de filiala ieşeană a Partidului Social Democrat cu un spectacol folcloric în aer liber, la eveniment fiind invitaţi să participe şi membrii conducerii centrale a partidului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...