Primarul Timișoarei: Sesizăm Comisia Europeană că Guvernul nu înființează structura navală pentru circulația vaporașelor pe Bega

Primarul Timișoarei: Sesizăm Comisia Europeană că Guvernul nu înființează structura navală pentru circulația vaporașelor pe Bega

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a declarat marți că va reclama Guvernul la Comisia Europeană pentru că nu dă hotărârea necesară creării structurii navale care să permită circulația vaporașelor pe Bega, proiect european în valoare de 6 milioane de euro, existând riscul ca banii să fie returnați dacă ambarcațiunile nu vor porni până la 31 decembrie 2017.

''Vrem să facem o sesizare la Comisia Europeană prin care să anunțăm că noi, primăria, ne-am achitat de toate obligațiile pe care le-am avut în cadrul proiectului finanțat din fonduri europene, dar Guvernul României nu vrea să ne permită îndeplinirea indicatorilor și cu privire la navigarea pe Canalul Bega. Putem demonstra oricând, oricui, că noi ne-am făcut temele la toate capitolele'', a afirmat Nicolae Robu, într-o conferință de presă.

El și-a exprimat convingerea că doar după ce va fi ''mustrat'' de Comisia Europeană, Executivul ''își va face temele''.

Potrivit primarului Timișoarei, Guvernul trebuie să dea o hotărâre pentru a crea structura numită Administrarea Căii Navigabile Canalul Bega (ACNCB), ce ar permite circulația vaporașelor pe Bega.

Achiziționarea vaporetelor de către municipalitate este parte componentă a unui proiect european în valoare de 6 milioane de euro — ''Amenajarea malurilor Canalului Bega pe tronsonul timișorean''. În cadrul proiectului, municipalitatea s-a angajat să cumpere șapte vaporete cu bani din bugetul local, lucru executat în urmă cu un an.

''Mă voi vedea nevoit să mă adresez Comisiei Europene pentru a face această informare. Noi ne-am făcut datoria, ne-am achitat de toate obligațiile, am primit 6 milioane de euro nerambursabili și nu este admisibil să riscăm să ni se ceară returnarea banilor pentru că nu știu din ce motive Guvernul României, ca instituție, nu face un act birocratic de înființare a acestei structuri'', a spus Nicolae Robu.

De mai bine de un an, de când au fost cumpărate vaporașele, în scop de agrement, dar și ca alternativă nepoluantă la transportul în comun, acestea stau în dana Portului Timișoara.

Robu a menționat că este dispus să predea spre administrare vaporașele Consiliului Județean, Apelor Române sau chiar Guvernului, dacă nu se dorește ca ele să rămână în jurisdicția municipalității, interesul primordial fiind darea lor în folosință publică.

Șefului Căpităniei Portului Timișoara, dr. Alexandru Bărboi, declara pentru AGERPRES că din punctul său de vedere vaporetele au voie să fie scoase pe Bega, pentru că ''au toate actele la zi, documentația tehnică, toate avizele, avizul pentru operator de transport pasageri, cum are RATT (regia de transport în comun)''.

''Nu le lipsește absolut nimic, există dreptul de canal navigabil dat prin hotărâre de guvern. Ce se întâmplă mai departe este și pentru mine o mare nebuloasă. Acele vapoare sunt autorizate, sunt construite cu proiect autorizat de Autoritatea Navală Română (ANR). Sunt înmatriculate de ANR, au echipajul brevetat de către ANR și operatorul de transport RATT are aviz pentru transport pasageri pe Canalul Bega. Primăria este proprietară, cu carte funciară atât pe canal, cât și pe luciul de apă'', spunea Alexandru Bărboi.

AGERPRES/(A, AS — autor: Otilia Halunga, editor: Nona Jalbă, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”