Primele alegeri deschise femeilor au început sâmbătă în Arabia Saudită

Primele alegeri deschise femeilor au început sâmbătă în Arabia Saudită

Primul scrutin deschis femeilor - candidate și alegătoare - a început sâmbătă dimineața în Arabia Saudită, în această țară ultraconservatoare, unde femeile sunt în continuare supuse unor numeroase restricții, informează AFP.

Alegătorii au început să vină la secțiile de votare din Riad în jurul orelor locale 08:00 (05:00 GMT), pentru aceste alegeri municipale la care participă și femeile saudite.

Bărbații și femeile vor vota separat în Arabia Saudită, ultima țară din lume care le-a interzis până acum cetățenelor sale să voteze și să se prezinte în alegeri. Alegători și alegătoare urmează să opteze între cei 6.000 de candidați bărbați și 900 de candidate femei, care aspiră la un loc în cele 284 de consilii municipale, singurele adunări formate din reprezentanți aleși, dar care au puteri limitate.

Caracterul mixt al reuniunilor publice este interzis în Arabia Saudite, astfel că femeile-candidat au putut să se întâlnească doar cu alegătoarele lor: 119.000 de femei care s-au înscris pentru prima dată pe o listă electorală, din totalul de aproape 1,5 milioane de alegători, potrivit cifrelor oficiale.

Femeile au afirmat că înregistrarea pe listele electorale a fost una complicată de obstacole birocratice și de lipsa de informații. În condițiile în care mai puțin de un alegător din șase este o femeie, puține saudite se așteaptă să fie alese. Cu toate acestea, unele dintre ele ar putea intra în consilii municipale fiind numite de putere, o treime dintre locuri fiind prevăzute pentru persoane desemnate.

Arabia Saudită este condusă conform unei viziuni rigoriste a islamului, potrivit căreia femeile nu au dreptul să conducă mașina și trebuie să obțină acordul unui bărbat pentru a munci sau a călători.

Organizația pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch a salutat aceste alegeri ca pe un pas în plus spre o mai mare participare a femeilor în viața politică, subliniind în același timp că Arabia Saudită continuă să discrimineze femeile prin intermediul unei "mreje de legi, politice și practice".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Ploi, grindină și vijelii anunțate de meteorologi. Județele care intră sub cod portocaliu

2 O avea chiloți pe ea?

3 El este trădătorul reținut de DIICOT pentru spionaj în favoarea Rusiei

4 DNA anunță oficial care este „faza” cu Coldea

5 Reacția categorică a lui Gică Hagi, după ce Ianis a fost scos la vânzare de Rangers