Primele analize arată că victimele atacului chimic din Siria au fost expuse la gaz sarin (Ankara)

Primele analize arată că victimele atacului chimic din Siria au fost expuse la gaz sarin (Ankara)

Ministerul turc al Sănătății a anunțat joi că primele analize efectuate în cazul victimelor unui presupus atac chimic în Siria sugerează că ele au fost expuse la gaz sarin, un agent neurotoxic puternic, relatează AFP.

''Rezultatele primelor analize efectuate, pornind de la elemente prelevate de la pacienți, lasă să se creadă că ei au fost expuși la un agent chimic (sarin)'', a indicat ministerul într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Cel puțin 86 de persoane, inclusiv 30 de copii, au fost uciși în cursul unui raid întreprins marți împotriva micului oraș Khan Cheikhoun, din provincia siriană Idlib (nord-vest), aflată sub controlul rebelilor.

Potrivit cifrelor furnizate de către minister, 31 de persoane rănite în acest atac sunt spitalizate în Turcia, majoritatea în Hatay, provincie turcă de la frontiera cu Siria. Trei pacienți care primeau îngrijiri în Turcia au murit, a precizat ministerul.

Corpurile celor trei decedați au fost supuse autopsiei în cursul nopții de miercuri spre joi în Adana (sudul Turciei), în prezența unor reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ai Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), a indicat Ministerul turc al Sănătății.

Ministrul turc de justiție, Bekir Bozdag, afirma joi dimineața că autopsierea celor trei corpuri a permis ''să se stabilească'' faptul că s-a recurs la arme chimice, utilizate, în opinia sa, de regimul lui Bashar Al-Assad.

Ministerul turc al Sănătății se arată însă mai puțin tranșant, indicând că leziunile constatate, inclusiv edeme și sângerări ale plămânilor, ''fac să se creadă că rănile au legătură cu utilizarea unei arme chimice''. Țesuturile și fluidele prelevate la autopsie au fost trimise la Ankara pentru examene aprofundate, a indicat ministerul. Au fost trimise de asemenea eșantioane la OIAC, care le va examina la Haga, precizează printre altele ministerul în comunicatul său.

Potrivit agenției de presă Anadolu, examinările, care au durat aproape trei ore, au fost înregistrate cu camere video.

Natura substanțelor chimice nu a fost oficial identificată de către experți, dar, înainte de Turcia, organizația neguvernamentală Medici fără Frontiere (MSF) vorbea deja de ''un agent neurotoxic de tip gaz sarin'', pe baza constatărilor echipei sale la un spital unde sunt îngrijiți răniți. Medicii care au oferit primele îngrijiri după atac au constatat simptomele unui nor chimic: pupile dilatate, convulsii, spumă la gură.

OMS preciza înainte de autopsie că unele victime prezentau simptome ce indică o expunere la o categorie de produse chimice ''care conțin agenți neurotoxici''.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit. Atât de mare o fi diferența de tehnologie între SUA și ceilalți?

2 LIVE Cătălin Cîrstoiu a ajuns la ședința coaliției

3 VIDEO Așa arată mârlănia care profită de slugărnicia și cumsecădenia oamenilor...

4 Ajutorul american pentru Ucraina vine prea târziu? / Rușii se apropie de încercuirea orașului Chasiv Iar

5 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024