Primele blindate americane pentru Forțele Speciale Române au ajuns în țară. Ce performanțe au vehiculele FOTO VIDEO

Primele blindate americane pentru Forțele Speciale Române au ajuns în țară. Ce performanțe au vehiculele FOTO VIDEO

Statele Unite au livrat astăzi României 33 de vehicule tactice ușoare (JLTV), pentru a fi folosite de Forțele pentru Operații Speciale Române (FOS). Aceste vehicule asigură o creștere substanțială a capacității de supraviețuire și a eficienței operaționale în comparație cu vehiculele mai vechi.

FOTO U.S. Embassy Bucharest

„Livrarea reprezintă prima din cele două faze, cu vehicule suplimentare aflate în contract și programate pentru livrare până în 2025. Programul JLTV reprezintă doar un aspect al puternicei relații bilaterale de cooperare în domeniul securității dintre România și Statele Unite”, a transmis Ambasada SUA la București.

Agenția americană pentru cooperare în domeniul apărării și securității (Defense Security Cooperation Agency-DSCA) a transmis în urmă cu ceva timp câteva dintre dotările blindatelor care vor ajuge la militarii de elită români. Concret, între altele, blidatele vor fi echipate cu kituri radio VRC-104 și VRC-114, GPS-uri de avansate de uz militar (Defense Advanced GPS Receivers-DAGR) cu tot cu chiturile de integrare ale acestora, interfoane RF7800i, bare de protecţie de luptă, trolii și turele cu performanțe îmbunătățite. De precizat, tipul de blindaj pentru JLTV-uri este clasificat.

Descurajarea adversarilor

„Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă și obiectivele de securitate națională ale Statelor Unite prin îmbunătățirea securității unui aliat NATO care este o forță pentru stabilitatea politică și progresul economic în Europa. Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare, oferind o forță credibilă, capabilă să descurajeze adversarii și să-și sporească participarea la operațiunile NATO. România nu va avea nicio dificultate să absoarbă acest echipament în forțele sale armate”, mai arată DSCA în comunicat.

Blindatele Oshkosh JLTV pentru FOS vor înlocui mai vechile Humvee, care sunt considerate acum depăşite din punct de vedere al protecţiei asigurate militarilor. Oshkosh JLTV este propulsat de un motor diesel de 340 de cai-putere cuplat la o transmisie automată cu şase viteze. Un vehicul blindat Oshkosh JLTV costă între 230.000 şi 270.000 de dolari şi poate ajunge la 433.539 de dolari, cu tot cu echipamentul militar care poate include chiar şi rachete ghidate anti-tanc. Oshkosh Defense fabrică blindate JLTV din 2015 şi până în prezent a livrat în jur de 20.000 de unități care au ajuns la Pentagon sau la Aliaţi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat