Primele comentarii ale lui Putin după sfârșitul rebeliunii lui Prigojin

Primele comentarii ale lui Putin după sfârșitul rebeliunii lui Prigojin

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat duminică, într-un interviu pentru televiziunea de stat că Rusia este în continuare încrezătoare că îşi poate îndeplini planurile privind "operaţiunea militară specială" din Ucraina, relatează Reuters.

Putin nu l-a pomenit pe Prigojin în mesajul transmis în timpul rebeliunii FOTO AFP

Putin a mai declarat că este în contact permanent cu Ministerul Apărării în comentarii făcute într-un interviu acordat corespondentului de presă la Kremlin Pavel Zarubin și transmise de televiziunea de stat Rossiya.

Interviul complet urmează să fie difuzat duminică seară.

Televiziunea naţională a mai relatat că Putin va participa săptămâna viitoare la reuniunea Consiliului de Securitate al Rusiei, fără a preciza dacă această şedinţă va avea loc vineri, ca de obicei, sau va fi devansată.

Putin a trecut prin prima criză importantă de când se află la putere după o scurtă rebeliune armată, declanșată de șeful grupării paramilitare private Wagner, Evgheni Prigojin, și încheiată după un acord negociat de aliatul Rusiei, Belarus, dar care probabil va lăsa urme adânci asupra regimului. Despre Prigojin care ar urma să plece, posibil în exil, în Belarus, nu se mai știe nimic.

Multe lucruri rămân neclare, cum ar fi ce rol va mai avea Prigojin în cadrul Wagner și în războiul din Ucraina, dar și câți dintre luptătorii săi vor fi contractați de armata rusă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat sâmbătă că "nu poate răspunde" întrebării privind ce poziție va ocupa șeful Wagner în Belarus. Prigojin însuși a oferit puține detalii despre acordul său de a opri înaintarea spre Moscova.

Grupul Wagner este "o companie de luptă independentă" cu condiții diferite față de armata rusă, a explicat sâmbătă pentru CNN maiorul în retragere din armata americană Mike Lyons, De pildă, luptătorii Wagner au condiții mai bune decât militarii din armata regulată - ceea ce înseamnă că o asimilare completă ar fi dificilă.

„Poate că unii se vor desprinde. Acei oameni sunt loiali omului, Prigojin, și nu țării, nu misiunii. Cred că avem mult mai multe întrebări la care nu avem răspuns în acest moment”, a subliniat el.

Un fost consilier al lui Putin recunoaște că există "o anumită criză" în guvernul rus

Serghei Markov, politolog rus și fost consilier al președintelui Putin, a declarat pentru BBC Radio 4 că evenimentele au fost "un indicator al unei crize în guvernul rus", care nu controlează în totalitate anumite părți ale armatei ruse.

"Astfel, Vladimir Putin va trebui să își schimbe politica și, la cererea societății rusești și a unei părți a armatei ruse, să ducă o politică [mai dură] pentru a câștiga războiul din Ucraina", a spus el.

El a explicat că rebeliunea wagneriană a creat o "situație teribilă" pentru Putin și pentru întreaga Rusie și ar fi putut provoca un "mare război civil".

Putin a făcut "greșeli", dar principala sa eroare a fost "că are prea multă încredere în politicienii occidentali". De acum înainte, Putin ar putea fi nevoit să se bazeze doar pe "forța militară", a spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat