Primele decizii ale lui Trump ar putea anula politicile lui Obama privind imigrația, Guantanamo, clima

Primele decizii ale lui Trump ar putea anula politicile lui Obama privind imigrația, Guantanamo, clima

Viitorul președinte american, Donald Trump, este așteptat să emită, în primele zile după instalarea sa vineri în funcție, o serie de ordine executive prin care să-și promoveze prioritățile-cheie și să anuleze unele din politicile predecesorului său, Barack Obama, notează Reuters.

* Donald Trump depune vineri jurământul și devine al 45-lea președinte al SUA

Agenția prezintă primele ordine executive prin care se anticipează că Trump va revoca unele din deciziile asumate de Obama prin cele peste 275 de ordine semnate în cei opt ani petrecuți la Casa Albă, în următoarele domenii:

—Imigrație:

Potrivit câtorva apropiați ai echipei de tranziție a lui Trump, consilierii i-au recomandat acestuia să adopte, în primele zile după instalarea la Casa Albă, câteva măsuri de limitare a imigrației în Statele Unite.

Este probabil că Trump va încerca să revoce ordinul executiv emis de Obama și cunoscut sub acronimul DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), ce le permite persoanelor sosite ilegal în SUA ca minori să rămână în țară în baza unei autorizații pe doi ani, pentru a munci sau urma un colegiu.

Este de așteptat ca noul lider de la Casa Albă să lase să expire autorizațiile acordate unui număr de peste 700.000 de oameni, în baza DACA, mai degrabă decât să le revoce imediat sau să ordone deportarea acestor persoane, spun sursele.

Centrul de detenție de la Guantanamo:

Una din primele măsuri ale lui Barack Obama ca președinte, în 2009, a fost semnarea a trei ordine executive privind începerea închiderii centrului de detenție de la baza navală americană de la Guantanamo, Cuba, și interzicerea 'tehnicilor de interogare întărite', printre care simularea înecului.

La scurt timp după alegerea sa, Donald Trump a declarat că 'vom păstra deschis' acest centru și 'îl vom umple cu tipi răi', ceea ce indică drept foarte probabilă abrogarea măsurilor predecesorului său.

Guvernul american a deschis centrul de detenție de la Guantanamo în 2002, la un an după atentatele islamiste de la 11 septembrie 2001 din SUA. Majoritatea suspecților de terorism străini încarcerați au rămas în acest centru fără a fi inculpați sau judecați timp de peste un deceniu.

Angajații federali:

Președintele Obama a emis mai multe ordine referitoare la contractori federali, decizii pe care este previzibil că Trump le va reexamina sau invalida. Unul dintre ele a majorat salariul federal minim pentru angajații contractorilor federali la 10,10 dolari/oră începând din 2015. Altă măsură le cere tuturor contractorilor federali să le acorde angajaților lor, la nevoie, concedii medicale plătite.

Un ordin executiv semnat de Obama, prin care contractori federali sunt obligați să facă publice încălcările legislației muncii și agențiile federale primesc instrucțiuni despre cum să acționeze în astfel de cazuri, este contestat de companii și ar putea fi abrogat de Trump.

Energie și schimbări climatice:

În cele două mandate, Barack Obama a emis zeci de ordine executive cu privire la politici în domeniul schimbărilor climatice și al energiilor regenerabile, ordine pe care succesorul său poate încerca să le anuleze.

Obama a finalizat în 2015 Planul privind energiile regenerabile, de reducere a emisiilor de dioxid de carbon ale centralelor energetice. Planul este atacat în prezent în instanțe federale, dar ar putea fi invalidat printr-un ordin executiv al lui Trump.

Noul președinte ar putea, de asemenea, să anuleze un ordin al lui Obama prin care agențiile guvernamentale sunt obligate să reducă până în 2025 emisiile de CO2 cu 40% față de nivelul anului 2008.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale