Primele rezultate în Ungaria: FIDESZ și Orban pierd majoritatea de două treimi, dar câștigă alegerile

Primele rezultate în Ungaria: FIDESZ și Orban pierd majoritatea de două treimi, dar câștigă alegerile

Primele rezultate raportate de presa maghiară (444.hu) indică faptul că Viktor Orban și FIDESZ ar fi pierdut majoritatea de două treimi, dar ar urma să câștige majoritatea simplă. Rezultatele primului sondaj  realizat de institutul de cercetare Median (considerat foarte credibil) anunță următoarele rezultate: FIDESZ – KDNP 43%, Jobbik (extrema dreaptă) 22%, MSZP – Parbeszed (stânga) 13%, LMP 8% și DK 7%, anunță  G4Media.ro .

Chiar dacă FIDESZ a înregistrat 43%, din cauza redistribuirilor și a sistemului electoral din Ungaria (mixt, o parte pe listă, o parte uninominal), partidul lui Orban ar urmă să obțină totuși o majoritate simplă, primele estimări indicând o majoritate de 56%. Astfel, din cele 188 de mandate din Parlamentul de la Budapeste, FIDESZ ar urma să câștige circa 115 – 120 de mandate potrivit estimărilor preliminare. Toate estimările arată că este dificilă o prognoză din cauza participării neașteptat de mari și a sistemului de vot.

Chiar și așa, presa proguvernamentală din Ungaria califică estimările ca fiind o victorie a lui Viktor Orban și FIDESZ, având în vedere că sunt la guvernare neîntrerupt din 2010, fiind o premieră să câștige un al treilea mandat consecutiv.

În caz că obține doar o majoritate simplă, majoritatea analiștilor consultați de G4Media.ro  sunt de părere că FIDESZ va înregistra un recul, chiar dacă va câștiga alegerile. Asta va însemna că partidul lui Orban este penalizat pentru scandalurile de corupție, tot mai numeroase în ultima perioadă. Chiar și cu o majoritate simplă, Orban va avea o problemă de legitimitate din cauză că FIDESZ a setat foarte sus așteptările în electorat.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro