Principiul "mai întâi America", promovat de Donald Trump, este un model de urmat pentru Viktor Orban

Principiul "mai întâi America", promovat de Donald Trump, este un model de urmat pentru Viktor Orban

Premierul ungar, Viktor Orban, și-a manifestat luni satisfacția pentru voința afișată de Donald Trump de a apăra principiul "mai întâi America", afirmând că este un "permis de liberă trecere" pentru toate națiunile de a face același lucru și a-și promova propriile interese, scrie AFP.

Sloganul noului președinte este "un permis de liberă trecere eliberat de la cel mai înalt nivel mondial pentru a pune în prim plan propriile noastre interese. Este formidabil, este o mare libertate, un mare cadou", a declarat premierul naționalist și conservator într-un discurs la Budapesta.

Viktor Orban, care a fost unul dintre puținii șefi de executiv care și-au afișat deschis sprijinul pentru Donald Trump în timpul campaniei sale, vede în țelul fixat de președintele american o întoarcere binevenită la "era bilaterală", în special în domeniul economic și militar.

Ostil Uniunii Europene supranaționale și delegării suveranității, liderul ungar, care a luat cuvânt cu prilejul unui forum economic, a îndemnat Europa să abandoneze "iluzia federalismului".

În schimb, el a pledat pentru relansarea proiectului apărării europene care să le permită statelor membre ale UE să își asigure propria apărare.

Salutând dorința lui François Fillon, candidatul dreptei la prezidențialele franceze, de a aborda această chestiune în cursul vizitei efectuate luni la Berlin, Viktor Orban și-a exprimat speranța ca acesta va fi "viitorul președinte al Franței" după alegerile prezidențiale din luna mai.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…