Prinţesa Mako, nepoata împăratului Japoniei, s-a căsătorit marţi, după o lungă controversă

Prinţesa Mako, nepoata împăratului Japoniei, s-a căsătorit marţi, după o lungă controversă

Prinţesa Mako, nepoata împăratului Japoniei, s-a căsătorit marţi, după ani de controverse, cu logodnicul său Kei Komuro, însă a renunţat la fastul ritualurilor tradiţionale şi la importanta indemnizaţie acordată de obicei femeilor din familia imperială care se căsătoresc cu oameni de rând, informează AFP.

"Documentele matrimoniale au fost prezentate şi acceptate", a declarat pentru AFP un reprezentant al Agenţiei casei imperiale. Televiziunea japoneză a arătat-o pe Mako părăsind reşedinţa imperială Akasaka din Tokyo şi luându-şi rămas bun de la familie, înclinându-se în faţa părinţilor săi şi îmbrăţişându-şi sora.

Potrivit precizărilor făcute de instituţia imperială în această lună, ceremonia de nuntă, recepţia şi alte ritualuri tradiţionale nu vor avea loc, iar suma acordată de obicei femeilor din familia imperială care se căsătoresc cu oameni de rând, care putea ajunge la 153 de milioane de yeni (1,2 milioane de euro), nu va fi acordată.

Nepoata împăratului Naruhito, care a împlinit 30 de ani weekendul trecut, şi-a pierdut titlul regal atunci când ea şi Kei Komuro şi-au înregistrat căsătoria, însă este prima din istoria Japoniei postbelice care refuză indemnizaţia.

Mako şi Komuro, care lucrează pentru o firmă de avocatură americană, şi-au anunţat logodna în 2017.

Căsătoria nu începe însă în cele mai bune condiţii, Agenţia casei imperiale declarând jurnaliştilor că prinţesa suferă de stres post-traumatic din cauza acoperirii mediatice intense a evenimentelor ce vizează persoana şi familia sa.

Mako, fiica fratelui mai mic al împăratului Naruhito, a îndurat ani de critici şi amânări privind planurile sale de căsătorie cu Kei Komuro, în vârstă de 30 de ani, vizat de acuzaţii potrivit cărora mama lui ar fi împrumutat bani de la un fost logodnic, sumă pe care nu a reuşit să o ramburseze. Fostul partener al mamei lui Komuro o acuză pe aceasta că nu i-a înapoiat peste 4 milioane de yeni (în jur de 30.000 de euro), o sumă pe care ea a împrumutat-o pentru a finanţa o parte din studiile fiului ei.

Această dispută, încă nesoluţionată, a provocat scandal în Japonia, unde se aşteaptă un comportament ireproşabil din partea membrilor familiei imperiale.

Nunta a fost amânată, iar Kei Komuro a plecat în 2018 în Statele Unite pentru a-şi continua studiile de Drept, o decizie percepută în Japonia drept o tentativă de a linişti situaţia. El a revenit în Japonia luna trecută.

În pofida unui ton mediatic negativ şi a unor demonstraţii împotriva acestei căsătorii, 53% din populaţie se declară în favoarea acesteia, potrivit unui sondaj al cotidianului Yomiuri publicat marţi, doar 33% dintre cei chestionaţi exprimându-şi dezaprobarea.

Cei doi se vor stabili la New York, ceea ce a stârnit comparaţii inevitabile cu un alt cuplu regal, prinţul Harry al Marii Britanii şi Meghan Markle. AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Dana Purgaru, editor online: Simona Aruştei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rusia, o nouă „victorie” / Un MiG-31 echipat cu o rachetă hipersonică Kinzhal s-a prăbușit la decolare în Crimeea

2 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

3 Lui Băsescu i-a fost tăiat microfonul în Parlamentul European după ce a început să enumere premieri din UE care s-au pus în slujba lui Putin

4 Adevărul crud din Rusia, dezvăluit de Nezavisimaya Gazeta: Mobilizarea generală pentru război „zguduie barca stabilității”, „crește anxietatea în soci…

5 ULTIMA ORĂ DNA a reținut un comisar-șef și un avocat renumit, fost șef al Brigăzii Rutiere a Capitalei