Prințul Harry, "scandalagiul" cumințit al familiei regale britanice

Prințul Harry, "scandalagiul" cumințit al familiei regale britanice

Prințul Harry, în vârstă de 33 de ani, care se va căsători cu actrița americană Meghan Markle în primăvara anului viitor, conform anunțului făcut luni de tatăl său, a fost întotdeauna mult mai rebel decât fratele lui cel mare, prințul William, însă pare să se fi cumințit în ultima perioadă, după câțiva ani petrecuți în armată, informează AFP.

Roșcovanul și glumețul prinț britanic era până acum unul dintre cei mai râvniți burlaci de pe planetă.

Henry de Wales, născut pe 15 septembrie 1984, la Londra, fiul cel mic al prințesei Diana și al prințului Charles și al cincilea în ordinea de succesiune la tronul Marii Britanii, și-a câștigat de la o vârstă fragedă reputația unei persoane năstrușnice. În scrisorile expediate unui majordom de la Palatul Buckingham, prințesa Diana afirma că "băieților le merge bine și le place școala, chiar dacă Harry se face remarcat fără încetare".

Prințul Harry și-a pierdut mama atunci când nu împlinise încă 13 ani, în august 1997, fiind practic obligat să împartă doliul cu lumea întreagă. Abia după 20 de ani a vorbit public pentru prima dată despre sentimentele sale din acea vreme, într-un documentar al televiziunii britanice, în care a explicat disperarea care l-a cuprins după acea dramă, timp de mai mulți ani.

În pofida comportamentului său turbulent, Harry a urmat același parcurs școlar ca William: mai întâi prestigioasa Wetherby School din Londra, apoi Ludgrove School din Berkshire, înainte de a se alătura în 1998 colegiului de elită Eton.

Dar, la 17 ani, a mărturisit că a fumat canabis și a devenit unul dintre cei mai buni "clienți" ai presei de scandal, pe care o detesta după moartea tragică a lui Lady Di într-un accident de automobil la Paris, în timp ce era urmărită de paparazzi. Cititorii avizi ai tabloidelor britanice au putut să îl vadă astfel în fotografii care îl arătau în timp ce se afla în cluburi de noapte exclusiviste, făcând abuz de alcool și adeseori în prezența unor tinere din aristocrație sau lovindu-i cu pumnul pe paparazzi.

"Micul diavol"

După ce a obținut A-Level (echivalentul bacalaureatului), prințul Harry și-a luat un an sabatic în timpul căruia a călătorit prin Africa, Argentina și Australia. A lucrat în Lesotho pentru o asociație de caritate.

Revenit în Marea Britanie, prințul Harry, pasionat de sport, în special de rugby, s-a înscris la prestigioasa academie regală militară Sandhurst, în 2005.

"Harry a fost fără niciun dubiu un mic diavol și, uneori, chiar un scandalagiu. Timp de mai mulți ani, înainte de sfârșitul adolescenței sale, au existat multe îngrijorări în privința lui", a declarat pentru AFP Penny Junor, autoarea unei biografii intitulate "Prince Harry: Brother, Soldier, Son".

Britanicii au pus aceste incidente pe seama tinereții lui Harry, până la un bal mascat din 2005, la care prințul a avut ideea de a merge îmbrăcat într-o uniformă nazistă, inclusiv cu o svastică. A fost o eroare vestimentară pentru care a avut nevoie de mulți ani ca să se facă iertat.

Cei 10 ani de viață militară i-au oferit această ocazie. "Totul s-a schimbat atunci când a devenit soldat. Armata a făcut din el un bărbat, mai ales faptul că a pilotat elicoptere Apache. A descoperit dintr-o dată un domeniu în care excela", a dezvăluit Penny Junor.

A câștigat decorații militare în Afganistan după două misiuni întreprinse în această țară în 2008 și 2012.

În ianuarie 2013, la finalul unei perioade de 20 de săptămâni petrecute în calitate de copilot-artilerist, "Căpitanul Wales" — după numele tatălui său, prințul de Wales — părea că a "înflorit" în misiunile sale militare.

"Sexism și rasism"

"Examenele au fost întotdeauna un coșmar pentru mine, dar atunci când era vorba să bat mingea, să mă joc pe PlayStation sau să zbor cu elicopterul, aceste lucruri mi se păreau mai ușor de făcut decât mersul pe jos", dezvăluia prințul Harry într-un interviu acordat agenției britanice Press Association.

El a vorbit și despre fotografiile difuzate pe internet în august 2012 în care apărea complet gol în timpul unei partide de "biliard pe dezbrăcate", în Las Vegas. Recunoscând că și-a "dezamăgit familia și alte persoane", prințul a mai spus că acel incident a reprezentat "un exemplu clasic" care evidențiază comportamentul său "puțin prea militar și nu suficient de princiar".

De atunci, prințul Harry s-a implicat tot mai mult în acțiunile sale publice, participând la numeroase acțiuni de caritate — la care fiecare membru al familiei regale trebuie să participe—, orientându-se în special spre cauzele apărate de prințesa Diana, militând mai ales în favoarea bolnavilor de SIDA.

Pe plan sentimental, s-a făcut din nou remarcat în noiembrie 2016, când și-a oficializat relația cu actrița vedetă din serialul "Suits", Meghan Markle, o femeie divorțată și metisă, prin intermediul unui comunicat de presă neobișnuit pentru stilul casei regale, ce a criticat "sexismul" și "rasismul" față de iubita lui, pe care o cunoscuse prin intermediul unor prieteni comuni în iulie 2016.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...