Priviți ce scot americanii din „cutia cu maimuțe”! Rușii sunt încă în „epoca de piatră”!

Priviți ce scot americanii din „cutia cu maimuțe”! Rușii sunt încă în „epoca de piatră”!

Pentru prima dată avionul secret de luptă al Marinei americane apare într-o propunere de buget. E vorba de proiectul F/A-XX, avion de generația a 6-a. F/A-XX va fi al treilea avion de acest tip după NGAD și bombardierul strategic B-21, scrie defenseromania.ro .

Oficialii Forțelor Navale americane solicită aproximativ 1,53 miliarde în bugetul apărării din 2024 pentru dezvoltarea aeronavei de luptă de generație următoare, numită deocamdată F/A- XX.

Într-o propunere de buget total al apărării SUA pentru anul 2024, de 842 miliarde de dolari, care include o majorare cu 5,2% a salariilor militarilor precum şi fonduri suplimentare pentru muniţii, suma alocată proiectului F/A- XX , poate părea una normală.

Cu toate acestea, după cum remarcă publicația americană The Drive, fondurile alocate sunt cu mult mai mari comparativ cu alte proiecte de cercetare destinate Marinei americane.

Astfel, submarinul de atac de ultimă generație va primi 545 de milioane de dolari în 2024, în timp distrugătorului de generație următoare i se alocă 187 de milioane de dolari.

Inclusiv pachetul de upgrade Block IV la avionul de generația a cincea F-35 cu un buget de 1,088 miliarde de dolari este sub solicitarea pentru proiectul F/A- XX.

Suma solicitată pentru proiectul F/A-XX reprezintă 5% din întreaga cerere de cercetare și dezvoltare a Marinei pentru anul fiscal 2024

2. FA-XX Conc... (fa-xx-concept-avion-marina-sua_21928900.png)

Proiectul FA-XX, imagine Concept

Cele 1,53 miliarde de dolari solicitate pentru F/A-XX reprezintă aproximativ cinci procente din întreaga cerere de cercetare și dezvoltare de 26,9 miliarde de dolari a Marinei pentru anul fiscal 2024, remarcă The Drive.

Această bugetare arată clar că Marina consideră că F/A-XX este esențial nu numai pentru viitoarele sale planuri de aviație tactică, ci și pentru viitorul în general Forțelor Navale americane.

Deci, ce este acest avion de luptă de generația a șasea care va intra în dotarea Marinei americane?

Proiectul a fost inițiat în anul 2012. Se așteaptă ca F/A-XX să fie componenta de luptă cu echipaj și piesa centrală a familiei de sisteme Next Generation Air Dominance ( NGAD ) a Marinei.

Deși era planificat să înlocuiască aeronavele F/A-18E/F Super Hornet în anii 2030, se pare că misiunile acestora vor reveni mai degrabă avioanelor F-35, care deja au început să opereze pe portavioanele din clasa Nimitz.

F/A-XX, destinat misiunilor extrem de periculoase?

3. FA-XX Conc... (fa-xx-concept-avion-us-navy_13921300.jpeg)

Proiectul FA-XX, imagine Concept

Din această perspectivă, F/A-XX, care va fi la fel de avansat ca și NGAD-ul Forțelor Aeriene americane, ar putea fi rezervat doar unor misiuni extrem de periculoase, cum ar fi trecerea printr-o apărare antiaeriană de ultimă generație fără a deschide focul, pentru a lovi ținte mult în adâncimea apărării inamicului. Desigur ca și NGAD, va putea fi însoțit de drone de luptă colaborative (CCA).

Proiectul privind drona de realimentare în aer MQ-25 Stingray (și ea cu caracteristici stealth) este într-o fază destul de avansată și, cu siguranță, va juca un rol important în misiunile aeronavelor F/A-XX, dar și F-35. În bugetul pentru 2024, MQ-25 Stingray are prevăzută o alocare de 220 milioane USD.

Privind stadiul proiectului F/A-XX, se pot face doar presupuneri, deoarece până acum nu au fost alocate, oficial, bugete pentru el, cererea pentru 2024 fiind una de mare noutate.

Un alt avion de luptă de generația a șasea - bombardierul strategic B-21 Raider al Forțelor Aeriene americane, va primi aproximativ 3 miliarde de dolari în 2024, pentru dezvoltare și producția aflată în curs de desfășurare, potrivit unui comunicat de presă al Aviației .

Dar, B-21 este un bombardier cu rază lungă, care costă și de trei ori mai mult față de un avion tactic, cum este F/A-XX, iar programul B-21 Raider este mult mai avansat. Și cu toate acestea, proiectul B-21 primește doar dublu față de F/A-XX.

Pe fondul rivalității cu China, în 2024 proiectul F/A-XX este, se pare, planificat să avanseze foarte mult, avionul putând fi chiar gata de primul zbor. Surpriza ar fi una totală, iar descurajarea pe măsură.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…