Priviți un sclav al lui Putin!/Este șeful Marinei germane!

Priviți un sclav al lui Putin!/Este șeful Marinei germane!

Şeful marinei militare germane, viceamiralul Kay-Achim Schoenbach, şi-a cerut scuze după apariţia unei înregistrări video în care acesta afirma că preşedintele rus Vladimir Putin trebuie tratat „cu respect” şi că Ucraina nu va recupera niciodată Crimeea de la ruşi. Ministerul german al apărării s-a delimitat de afirmaţiile viceamiralului şi a precizat că ele nu reprezintă poziţia oficială a guvernului de la Bonn, informează Reuter s.

Declaraţiile şefului marinei germane au fost făcute în India, la o discuţie organizată de un institut de studii strategice (nenominalizat).

În cadrul acestei discuţii, Kay-Achim Schoenbach a spuns, în engleză, că Putin îşi doreşte să fie tratat ca un egal de către Occident:

„Ce vrea el (Putin) cu adevărat e să fie tratat cu respect. Şi, Dumnezeule, să arăţi cuiva respect e atât de ieftin, nu costă nimic. E chiar uşor să îi acordăm respectul cuvenit şi respectul pe care, probabil, îl şi merită”

Oficialul german a mai adăugat că Rusia reprezintă o ţară „străveche şi importantă”.

În plus, Schoenbach a mai spus că „peninsula Crimeea e pierdută, nu va mai reveni niciodată înapoi (la Ucraina), acesta este un fapt”, ceea ce e în totală contradicţie cu actuala poziţie a Occidentului referitoare la anexarea ilegală a Crimeii de către Federaţia Rusă, în 2014.

Declaraţiile au apărut pe YouTube şi s-au viralizat rapid în presa din Germania.

Şeful marinei militare germane şi-a cerut scuze pentru comentariile sale „nesăbuite” referitoare la Vladimir Putin şi peninsul Crimeea, despre care a spus că sunt „o greşeală” şi că reprezintă doar opinia sa personală, nu şi cea a ministerului apărării.

În urma acestor comentarii, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a cerut o clarificare publică din partea viceamiralului. Kai-Achim Schonbach a fost convocat pentru explicaţii la Ministerul german de Externe, în timp ce Ministerul Apărării a spus că este necesar să fie prezentate scuze publice.
Discursul lui Schoenbach a înfuriat oficialii de rang înalt din cadrul Ministerelor de Externe şi Apărării din Germania, notează Der Spiegel. Potrivit publicaţiei, ministrul Apărării Christina Lambrecht a purtat discuţii cu inspectorul general al Bundeswehr (armata germană) Eberhard Zorn şi consilierul ei de relaţii publice Părţile au convenit ca Kai-Achim Schönbach să-şi clarifice imediat declaraţiile şi să prezinte scuze, iar luni să se prezinte în faţa lui Zorn.
Anterior, reprezentantul oficial al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, a calificat declaraţiile „inacceptabile” şi a cerut explicaţii. Potrivit unei postări pe site-ul Ministerului de Externe, Crimeea „nu poate fi pierdută decât în imaginaţia unui viceamiral german”, iar încercarea de a desluşi logica preşedintelui rus „trebuie să aibă limite – morale, etice şi în materie de securitate”.
Incidentul are loc în contextul în care vineri ziarul Der Spiegel scria că actualul cancelar german Olaf Scholz ar fi refuzat o invitaţie de ultim moment din partea preşedintelui american Joe Biden de a se întâlni la Casa Albă pentru a discuta despre criza din Ucraina.
„Relatările sunt false. Nu s-a întâmplat aşa ceva - e o invenţie”, a declarat Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.
Acesta a precizat că Scholz urmează să vină luna viitoare într-o vizită la Casa Albă: „Partea germană a propus date şi noi urmăm să le răspundem. Aşteptăm cu nerăbdare să-l primim pe cancelar în SUA în februarie”.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”