Problemele economice, Transnistria și 'demersul' guvernului de la Chișinău, pe agenda întrevederii Dodon-Putin la Moscova

Problemele economice, Transnistria și 'demersul' guvernului de la Chișinău, pe agenda întrevederii Dodon-Putin la Moscova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, au avut vineri o întrevedere la Moscova, informează RIA Novosti și TASS.

Cei doi șefi de stat au discutat probleme ce țin de cooperarea comercial-economică, de situația migranților moldoveni în Rusia și de reglementarea transnistreană.

De asemenea, potrivit RIA Novosti, Dodon și-a exprimat intenția de a discuta cu liderul rus cu privire la 'demersul diplomatic' al guvernului și parlamentului de la Chișinău la adresa autorităților ruse.

'Dinamica este una pozitivă. Desigur, ar fi bine să discutăm și despre exporturi, și despre migranți, și despre Transnistria. Și cazul demersului diplomatic de săptămâna trecută al guvernului și parlamentului. Problemele tehnice nu trebuie abordate la nivel politic, făcând astfel de pași', a declarat Dodon la începutul întrevederii.

Autoritățile moldovene au transmis săptămâna trecută o notă Rusiei, în care semnalează o serie de abuzuri comise împotriva unor oficiali moldoveni din parlament, guvern, servicii speciale și partide ale coaliției de guvernare din Republica Moldova la intrarea în Federația Rusă, recomandând ca oficialitățile moldovene să se abține să mai călătorească în Rusia până la rezolvarea acestei probleme. Notificarea a fost făcută cu prilejul întrevederii prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, și președintelui legislativului de la Chișinău, Andrian Candu, cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin.

În pofida acestei recomandări, Igor Dodon și-a menținut decizia de a efectua o vizită la Moscova. Dodon a anunțat că scopul vizitei este promovarea relațiilor economice dintre cele două state, dar experții susțin că este o acțiune pur electorală menită să consolideze influența forțelor pro-ruse în Republica Moldova.

Igor Dodon i-a adus lui Vladimir Putin drept cadou mai multe zeci de sticle cu vin de Cricova. 'Astăzi v-am adus un cadou. Aveți propria colecție la Cricova încă din 2002-2003', a spus Dodon la întrevederea cu Putin.

Igor Dodon a mai întreprins o vizită la Moscova la mijlocul lunii ianuarie, printre cele mai controversate declarații ale sale de atunci fiind cele cu privire la denunțarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană și aprofundarea relațiilor cu Uniunea Eurasiatică, federalizarea Republicii Moldova și asumarea de către Chișinău a datoriilor de circa 6 miliarde de dolari acumulate de regiunea separatistă transnistreană pentru importurile de gaze din Rusia.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am închis conturile la BCR. Nu mai colaborez cu firme austriece. Am anulat vacanța de schi în Austria cu angajații. La revedere Austria pe o perioadă…

2 Voi ați citit ce scria Dan Alexe acum câțiva ani despre Austria, băncile ei și legătura cu Croația?

3 Premierul Ciucă aruncă dinamita: Nivelul relațiilor cu Austria va scădea la nivelul însărcinatului cu afaceri externe la Viena

4 Fotografia asta o fi trucată?

5 Loredana Groza, în ipostaze care par desprinse din filme pentru adulți...