Procedura de destituire a lui Trump: Casa Albă împiedică un diplomat să depună mărturie în Congresul SUA

Casa Albă a înăsprit confruntarea cu democraţii din Congresul SUA, împiedicându-l marţi pe ambasadorul american pe lângă Uniunea Europeană să depună mărturie în ancheta lor în vederea declanşării procedurii de destituire a preşedintelui Donald Trump, relatează AFP.

Trump şi-a justificat decizia calificând audierile organizate de opoziţie în Congres în afacerea ucraineană drept un "tribunal fals".

"Mi-ar fi plăcut să-l trimit pe ambasadorul (Gordon) Sondland, un om de foarte bună calitate şi un mare american, însă din nefericire el ar depune mărturie în faţa unui tribunal fals total părtinitor", a scris pe Twitter preşedintele american.

Pentru democraţi, absenţa de marţi dimineaţă a ambasadorului, un "actor-cheie" în afacerea ucraineană, şi faptul că el nu a pus la dispoziţie documentele aşteptate reprezintă "noi probe forte privind obstrucţionarea atribuţiilor constituţionale ale Congresului", a reacţionat Adam Schiff, preşedinte al Comisiei pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor.

Departamentul de Stat american este cel care i-a cerut ambasadorului "să nu se prezinte astăzi" la depoziţia prevăzută în Camera Reprezentanţilor, potrivit avocatului său Robert Luskin, care nu a precizat motivele acestei decizii.

Venit de la Bruxelles la Washington pentru această depoziţie, Gordon Sondland speră că problemele menţionate de Departamentul de Stat pentru a-l împiedica să depună mărturie "vor fi rezolvate rapid", a adăugat avocatul său într-un comunicat.

Potrivit avocatului său, ambasadorul "acceptase să fie audiat de bunăvoie, fără a fi nevoie de un ordin al tribunalului în acest sens, pentru a răspunde întrebărilor comisiilor care desfăşoară ancheta în camera inferioară a Congresului SUA.

Sondland, om de afaceri prosper în domeniul hotelier, a contribuit la finanţarea campaniei şi a ceremoniei de învestitură a lui Donald Trump, de care a devenit apropiat.

Opoziţia îl suspectează pe preşedintele american că a făcut presiuni în această vară asupra omologului său ucrainean Volodimir Zelenski pentru a căuta informaţii compromiţătoare despre rivalul său democrat Joe Biden.

Democraţii apreciază că este posibil ca Trump să fi abuzat de putere în scopuri electorale personale şi să fi încercat ulterior să îngroape întreaga afacere.

Sondland a participat la schimburi de SMS-uri privind Ucraina puse la dispoziţia Congresului săptămâna trecută de fostul reprezentant special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, care au întărit suspiciunile democraţilor.

"Ştim că ambasadorul Sondland a fost un actor-cheie în eforturile de a obţine de la Ucraina angajamentul de a ancheta o falsă teorie a complotului privind alegerile prezidenţiale din 2016, precum şi asupra pe Joe Biden şi pe fiul acestuia" Hunter, a declarat Schiff.

Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a anunţat pe 24 septembrie deschiderea unei anchete în vederea destituirii lui Donald Trump. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

2 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

3 VIDEO Studiu prezentat de un cunoscut virusolog german: „Nu există virus „viu” pe suprafețe. Nu vă puteți infe…

4 Orban i-a cerut lui Nelu Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la șefia Spitalului Județean Baia Mare

5 VIDEO Studiu / Priviți cum se răspândește virusul COVID de la un simplu tușit ori strănut. Particulele de aeros…

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cel mai spectaculos sport revine cu un super video