Procuratura belgiană audiază un europarlamentar italian în dosarul „Qatargate“

Procuratura belgiană audiază un europarlamentar italian în dosarul „Qatargate“

Europarlamentarul italian Andrea Cozzolino, suspectat de corupţie în dosarul cunoscut sub numele de "Qatargate", a ajuns în Belgia, unde va fi audiat de procurori, a declarat marţi agenţiei France Presse un purtător de cuvânt al parchetului federal belgian.

Andrea Cozzolino FOTO ilriformista it

Socialistul Cozzolino, în vârstă de 60 de ani, a rămas fără imunitate în februarie, în urma unei decizii a Parlamentului European, şi a fost arestat în Italia, însă ulterior a fost eliberat sub control judiciar până la executarea unui mandat de arestare european.

El a renunţat la contestarea mandatului şi s-a prezentat singur în Belgia pentru a răspunde la întrebările anchetatorilor, a precizat purtătorul de cuvânt citat.

Suspectat că a primit bani pentru a promova interesele Marocului în PE , italianul a fost exclus din grupul parlamentar al Socialiştilor şi Democraţilor, însă nu şi-a recunoscut nicio vină.

Programul anchetei a fost perturbat de demisia judecătorul Michael Claise, răspunzător de dosar de un an.

Magistratul a decis să se recuze "ca măsură de precauţie", din cauza unui posibil conflict de interese: fiul său cel mai mare este asociat într-o firmă cu ful unei europarlamentare belgiene menţionate în dosar.

Claise va fi înlocuit de o judecătoare de instrucţie care intervenise deja în anchetă.

Şeful parchetului federal din Belgia a declarat luna aceasta că speră ca ancheta să se încheie în 2023.

Scandalul Qatargate a izbucnit în decembrie anul trecut, când anchetatorii belgieni au descoperit, în urma mai multor percheziţii la Bruxelles, valize şi saci cu circa 1,5 milioane de euro în bancnote mici. Ei bănuiesc că din Qatar s-a plătit cash pentru decizii sau luări de poziţie favorabile acestei ţări şi Marocului, în Parlamentul European.

Autorităţile de la Doha şi Rabat au susţinut cu tărie că nu sunt implicate în astfel de demersuri.

Până acum, în dosar au fost inculpaţi pentru corupţie, spălare de bani şi apartenenţă la o organizaţie infracţională şase suspecţi, dintre care alţi doi europarlamentari socialişti - Eva Kaili din Grecia şi Marc Tarabella din Belgia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?