Procurori: Medicul Burnei, pericol pentru viața pacienților. Multe operații au caracter de experiment și nu respectă procedurile (referat)

Procurori: Medicul Burnei, pericol pentru viața pacienților. Multe operații au caracter de experiment și nu respectă procedurile (referat)

Medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul "Marie Curie" reprezintă, prin activitatea medicală "defectuoasă" pe care o exercită, un pericol concret pentru starea de sănătate sau chiar pentru viața pacienților săi minori, multe dintre operațiile făcute de el având caracter de experiment și nerespectând procedurile în materie, se arată în referatul Parchetului de pe lângă Tribunalul București (PTB) cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului.

Potrivit documentului, în cauză există indicii privind săvârșirea de către Gheorghe Burnei a unor infracțiuni contra vieții și contra integrității corporale sau sănătății, în care victimele sunt minori aflați anterior într-o stare de sănătate precară, stare pe care inculpatul, prin acțiunile sale intenționate, a agravat-o.

"Avem în vedere numeroasele declarații ale părinților copiilor care au suferit intervenții chirurgicale efectuate de Burnei Gheorghe, copii cărora starea de sănătate li s-a înrăutățit considerabil în urma intervențiilor inculpatului. Au rezultat cazuri în care copii cu activitate fizică anterioară întâlnirii cu Burnei Gheorghe specifică vârstei au involuat până la mobilitate sporadică, dificilă și chiar până la paralizie. (...) Cu toate acestea, inculpatul nu îți asumă nicio responsabilitate și, atunci când părinții îl confruntă, devine violent verbal și aruncă, în mod fals, asupra părinților deja greu încercați o vină suplimentară", arată procurorii.

Conform acestora, Burnei folosește două categorii de proteze și dispozitive medicale, respectiv cele omologate și altele confecționate artizanal pentru el, cele din urmă nefiind adecvate uzului medical, inculpatul efectuând "experimente pe copii".

"Acestea sunt confecționate de cunoștințe ale inculpatului la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică și Tehnica Măsurării. Din verificări rezultă că nu există nicio legătură oficială (contract) între Spitalul 'Marie Curie' și acest institut. În legătură cu această ultimă categorie arătăm că acestea nu sunt omologate și nici adecvate uzului medical, inculpatul efectuând experimente pe copii. În categoria experimentelor pe copii sunt incluse și intervențiile chirurgicale efectuate cu oase de vită fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC", se arată în referat.

Numeroase intervenții nu sunt adecvate problemelor medicale pe care le au copiii, iar pentru unii inculpatul inventează probleme de sănătate inexistente în realitate și efectuează intervenții chirurgicale cu mult disproporționate în raport cu problema reală, precizează procurorii.

"Efectuează intervenții chirurgicale și acolo unde acestea nu se impun în raport cu situația sau cu vârsta copilului implantează sisteme și proteze care nu sunt necesare sau le implantează greșit. Multe dintre intervențiile lui chirurgicale au caracterul unor experimente și nu respectă procedurile în materie. În multe cazuri consecințele sunt agravarea stării de sănătate a copilului sau crearea unor probleme grave de sănătate pe care copiii nu le aveau înainte de intervenția chirurgicală. Unele dintre aceste probleme nu mai pot fi remediate pentru tot restul vieții. Există cazuri în care unii copii se puteau deplasa sau mișca aproape normal, cu un defect foarte mic, care se putea corecta în timp cu o intervenție minimă (și nu neapărat de natură chirurgicală), care în urma intervenției inculpatului au rămas cu infirmități grave, uneori permanente", se spune în document.

Totodată, procurorii menționează că medicul preleva de la pacienții copii, fără consimțământul aparținătorilor, țesut osos și ligamente fără respectarea "celor mai elementare norme în vigoare în acest domeniu".

"Cu ocazia percheziției acestea au fost descoperite în condiții total improprii — în congelatorul unui frigider de uz casnic situat într-un spațiu comun. Alături de aceste țesuturi se găseau mâncare, băuturi alcoolice, diferite alte produse alimentare. Aceste țesuturi nu au fost verificate din punct de vedere bacteriologic și viral, fiind total improprii transplantării ulterioare, nu au fost ambalate, conservate, deși spitalul și inculpatul aveau aceste obligații legale. Din primele date, țesuturi astfel prelevate și păstrate au fost deja folosite ca transplant pentru alți copii, cele descoperite la percheziție urmând a avea o destinație similară", se mai precizează în referatul anchetatorilor.

Tribunalul București a decis ca medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul "Marie Curie" să fie plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile , într-un dosar în care este suspectat de luare de mită și efectuare de experimente neautorizate pe copii. Decizia nu este definitivă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria