Procurorii au cerut închisoare pe viaţă pentru eroul filmului 'Hotel Rwanda'

Procurorii au cerut închisoare pe viaţă pentru eroul filmului 'Hotel Rwanda'

Procurorii au cerut închisoare pe viaţă pentru Paul Rusesabagina, eroul filmului "Hotel Rwanda", judecat de la jumătatea lunii februarie pentru "terorism" la Kigali, într-un proces calificat drept politic de către apărarea şi familia acestui opozant al preşedintelui Paul Kagame, transmite vineri France Presse.

Paul Rusesabagina a fost făcut celebru de acest film hollywoodian lansat în 2004, care povesteşte cum fostul manager al unui hotel din Kigali (Hotel des Mille Collines), un hutu moderat, a salvat peste 1.000 de persoane în timpul genocidului din 1994, când au fost ucişi 800.000 de oameni, majoritatea tutsi.

Critic înverşunat al regimului preşedintelui Paul Kagame, el este vizat de nouă acuzaţii, inclusiv de terorism, pentru presupusa sa susţinere a Frontului de Eliberare Naţională (FLN), un grup rebel acuzat de comiterea unor atacuri ucigaşe în Rwanda în ultimii ani. El este judecat alături de alţi 20 de coinculpaţi.

Acum în vârstă de 67 de ani, Rusesabagina a participat la fondarea în 2017 a Mişcării Ruandeze pentru Schimbare Democratică (MRCD), a cărei aripă armată este considerat FLN. Dar el a negat întotdeauna implicarea sa în atacurile comise în 2018 şi 2019, soldate cu nouă morţi.

"Am văzut că fiecare act al lui Rusesabagina a fost de natură criminală, cu intenţia de a comite acte de terorism", a declarat unul dintre procurori, Jean Pierre Habarurema, în timpul audierii de joi. "În calitate de lider, susţinător şi adept al MRCD/FLN, el a încurajat şi a permis luptătorilor să comită aceste acte teroriste împotriva Rwandei. Chiar dacă nu a participat în mod activ la aceste atacuri, se consideră că a jucat un rol prin simplul fapt că a fost un susţinător al acestor combatanţi''.

"El era preşedintele MRCD/FLN atunci când au atacat şi ucis oameni în Nyaruguru în 2019, persoana care a dat ordinele", a declarat un alt procuror, Bonaventure Ruberwa.

- "Prizonier politic" -

În cele patru luni de proces au fost depuse mărturii contradictorii cu privire la responsabilităţile lui Rusesabagina. Unul dintre co-acuzaţi, fostul purtător de cuvânt al FLN Herman Nsengimana, a declarat că el "nu a dat ordine combatanţilor FLN". Anterior, un altul, Callixte Nsabimana, afirmase că toate ordinele au venit de la Rusesabagina.

Paul Rusesabagina şi avocaţii săi nu au mai participat la audieri din martie, susţinând că i-a fost încălcat dreptul la apărare şi că este victima unor rele tratamente.

"Guvernul rwandez nu a prezentat nicio dovadă" a implicării lui în atacurile FLN în timpul acestui proces, care a fost o "farsă de la început până la sfârşit", "un spectacol pus la cale de guvernul rwandez pentru a reduce la tăcere un critic şi pentru a răci orice disidenţă viitoare", a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Fundaţiei Hotel Rwanda, Kitty Kurth, într-un comunicat.

"Tatăl meu, Paul Rusesabagina, este deţinut politic. Este vizat de acuzaţii inventate şi în instanţă au fost prezentate ZERO dovezi împotriva lui", a declarat fiica sa, Carine Kanimba, pe Twitter. "A fost răpit, torturat şi privat de toate drepturile omului. Paul Kagame vrea să îl reducă la tăcere - aceasta nu va funcţiona''.

Susţinătorii lui Rusesabagina acuză regimul rwandez că l-a răpit.

Paul Rusesabagina trăia în exil din 1996 în Statele Unite şi în Belgia, ţări a căror cetăţenie a obţinut-o. El a fost arestat la sfârşitul lunii august în Rwanda, în circumstanţe tulburi, la coborârea dintr-un avion despre care credea că se îndreaptă spre Burundi.

Într-un interviu acordat Al-Jazeera la sfârşitul lunii februarie, ministrul justiţiei din Rwanda a declarat că guvernul a finanţat operaţiunea.

Procesul său a provocat numeroase reacţii internaţionale: Statele Unite, care i-au acordat lui Paul Rusesabagina Medalia Prezidenţială a Libertăţii în 2005, au cerut un proces echitabil, iar Parlamentul European a cerut eliberarea sa.

Ministrul belgian de externe, Sophie Wilmes, a cerut la sfârşitul lunii aprilie "un proces corect, echitabil şi transparent" pentru cetăţeanul său, exprimându-şi "îngrijorarea că Rusesabagina nu a fost în mod clar în măsură să îşi pregătească apărarea în mod corespunzător".AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Un zvon...

3 Cum funcţionează softul de spionaj Pegasus, cum poţi vedea dacă eşti „pândit” prin telefon

4 Surpriză totală! Cu cine suntem, genetic, aproape identici

5 O fotografie rară cu 3 dintre devalizatorii României: Bittner, Cocoș și Petrache