Procurorii PÎCCJ, DNA, DIICOT cer consultări privind etapizarea vârstei de pensionare a magistraților

Procurorii PÎCCJ, DNA, DIICOT cer consultări privind etapizarea vârstei de pensionare a magistraților

Procurorii PÎCCJ, DNA, DIICOT au subliniat într-un comunicat de presă că sunt necesare consultări imediate cu reprezentanților sistemului judiciar privind proiectul pentru reforma pensiilor speciale, aflat în dezbaterea Parlamentului. Procurorii au susținut că modul de etapizare a vârstei de pensionare propus în prezent având drept consecință directă crearea unei discriminări imediate între magistrați.

FOTO Arhivă Adevărul

>>Adunările generale ale procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, întrunite în data de 31.05.2023, la convocarea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, au adoptat punctul de vedere formulat in sensul: „Necesității adoptării unui sistem real de etapizare a vârstei standard de pensionare, care să evite disfuncțiile și inechitățile din sistemul judiciar, cu asigurarea previzibilității și respectării statutului constituțional al magistraților”<<, arată un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Sursa citată a mai transmis că „punctul de vedere exprimat în Adunările generale ale procurorilor reprezintă o expresie a îngrijorării profunde generată de propunerile de modificare a Legii nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, pe fondul lipsei totale de transparență în procesul decizional și fără nicio consultare prealabilă a reprezentanților sistemului judiciar, în pofida apelului constant la dialog, exprimat inclusiv prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.90 din data de 25.05.2023”.

„S-a arătat că, în adoptarea reglementărilor în acest domeniu, trebuie evitată instituirea oricărei discriminări viitoare între beneficiarii pensiei de serviciu, modul de etapizare a vârstei de pensionare propus în prezent având drept consecință directă crearea unei discriminări imediate între magistrați, prin impunerea unei condiții similare de vârstă pentru majoritatea acestora, fără nicio diferențiere reală în raport de vechimea în magistratură acumulată până în acest moment”, a mai transmis Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Reprezentanții din sistemul judiciar cer consultări

În același timp, sursa citată a susținut că „aplicarea intempestivă și fără niciun studiu prealabil de impact al acestor modificări are aptitudinea de a crea disfuncționalități majore în sistemul judiciar, atât prin pensionarea imediată a unui număr semnificativ de judecători și procurori, cât și prin afectarea severă a capacității de atragere în profesie de noi magistrați, cu riscul producerii unor consecințe grave, pe termen lung, pentru buna funcționare a sistemului judiciar, grevat oricum de o criză de personal fără precedent”.

„De aceea, apare ca imperios necesară inițierea unor consultări imediate a reprezentanților sistemului judiciar, în vederea adoptării unui sistem real, transparent și previzibil de etapizare a vârstei standard de pensionare, care să evite disfuncțiile și inechitățile din sistemul judiciar, cu respectarea statutului constituțional al magistraților și a obligațiilor asumate în cadrul Mecanismului privind statul de drept”, a mai transmis sursa citată

Coaliția pune frână pe reforma pensiilor speciale

Graba Coaliției pentru a rezolva reforma pensiilor speciale a ținut doar câteva zile. Acum e luat un răgaz de aproape două săptămâni, pentru primirea de noi puncte de vedere, de la ministere, sindicate și Comisia Europeană.

Liderii Coaliției stabiliseră cu doar o săptămână înainte să urgenteze adoptarea acestui proiect, iar miercurea aceasta să fi fost deja trecut de Camera Deputaților. Tot demersul a început cu stângul, după ce Ministerul Muncii l-a trimis abia marți seară, fiind un document de 119 pagini. Pe lângă faptul că prin prevederile asumate de Guvern și de liderii Coaliției nu este eliminată integral nicio pensie specială, acum Puterea cere iar dezbateri largi.

Ce prevede proiectul pentru reforma pensiilor speciale

„Adevărul” a consultat cele 119 pagini de amendamente depuse de Coaliție la proiectul privind pensiile speciale, inițiativa urmând să fie discutată la comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Prima lege amendată e cea privind judecătorii şi procurorii.

Magistrații se pot pensiona din ianuarie 2024 dacă au cel puțin 25 de ani vechime și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţilor de încadrare brute lunare şi sporurile cu caracter permanent, aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate înainte de data pensionării. Vârsta minimă de pensionare este de 50 de ani și crește, etapizat, până la 60 până în 2035. Așadar, dacă la 1 ianuarie 2024, vârsta minimă pentru pensionare ar fi 50 de ani, cu vechime minimă de procuror, judecător sau magistrat-asistent de 20 de ani, iar o perioadă asimilată de maxim 5 ani, în 2035 vârsta de pensionare ajunge la 60 de ani, cu 25 de ani vechime și zero ani permiști ca perioadă asimilată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

2 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

3 O știre pozitivă despre România

4 Cele mai noi date despre pensionarii din România

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...