Procurorii verifică BCR pentru o posibilă infracțiune de spălare a banilor

Procurorii verifică BCR pentru o posibilă infracțiune de spălare a banilor

Un judecător de la Curtea de Apel București a dispus ca DIICOT și DNA să efectueze verificări în legătură cu posibila săvârșire a unor infracțiuni de spălare de bani de către Banca Comercială Română.

* BCR precizează că nu a fost citată în niciun dosar penal

În 2007, BCR a oferit un credit de 80 de milioane de euro unei firme deținute de omul de afaceri Dan Fischer (decedat în 2012), pentru dezvoltarea unui ansamblu imobiliar în Poiana Brașov.

Firma lui Dan Fischer a intrat însă în faliment, iar societatea sa a fost scoasă la vânzare de către Euro Insol SPRL, ce aparține lui Remus Borza. Firma avea mai multe loturi de teren în localitatea Tâncăbești, județul Ilfov și complexul turistic Silver Mountain din Poiana Brașov. În urma unei licitații organizate în mai 2014, BCR a cumpărat aceste active imobiliare.

Ulterior, o altă societate de insolvență a depus la DNA o sesizare în legătură cu suspiciuni de corupție care îl priveau pe Remus Borza și Euro Insol SPRL, în legătură cu acea licitație de lichidare.

DNA a dat o soluție de clasare, însă societatea de insolvență a atacat decizia la Curtea de Apel București, instanță care a dispus ca DNA și DIICOT să cerceteze acest caz.

"Admite plângerea împotriva ordonanței nr.680/P/2015 din 27.01.2016 și trimite cauza Direcției Naționale Anticoruptie în vederea completării urmăririi penale. În baza art.267 Cp, sesizează organul de urmărire penală în privința efectuării unor verificări privind potențialele infracțiuni de spălare a banilor, prev. de art.29 alin.1 lit.c din Legea nr.656/2002, de către Banca Comercială Română SA, constând în dobândirea imobilelor active situate în satul Tâncăbești, comuna Snagov, județul Ilfov compus din 15 loturi de teren adiacente cu o suprafață totală de 59.679 mp, conform procesului verbal de licitație publică nr.1870/23.05.2014 și respectiv a activului Silver Mountain situat în Poiana Brașov, compus din 171 apartamente, 176 locuri de parcare, 2 spații comerciale, clădire multifuncțională — restaurant, club, spa&fitness), drumuri de acces, spații verzi și teren excedentar în suprafață de 206.500 mp și bunuri mobile care deservesc activul", se arată în decizia Curții de Apel București.

Judecătorii au mai hotărât ca DNA și DIICOT să cerceteze, fiecare pe competențele lor, dacă BCR a săvârșit infracțiunea de spălare de bani.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă îl îngroapă definitiv pe Geoană, care a mințit cu nesimțire despre cum a ajuns el la NATO!

2 VIDEO Imagini spectaculoase de pe frontul din Ucraina, cu un atac rar de manual la nivel de batalion, al rușilor, oprit de ucraineni

3 Polițistul local Bucur Cezar Mihail s-a declarat femeie

4 VIDEO Lovitură cruntă încasată de Rusia în Crimeea! / Canal neoficial al aviației ruse: „Exact așa cum am spus că va fi. Veșnica pomenire…”

5 Un articol care dă fiori despre Siria, țara care a ajuns să supraviețuiască economic din fabricarea unui drog...