Procurorul general a trimis președintelui Iohannis cererea DNA de efectuare a urmăririi penale a lui Petre Tobă

Procurorul general a trimis președintelui Iohannis cererea DNA de efectuare a urmăririi penale a lui Petre Tobă

Procurorul general Augustin Lazăr a trimis președintelui Klaus Iohannis cererea DNA privind efectuarea urmăririi penale față de fostul ministru de Interne Petre Tobă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului.

"În temeiul dispozițiilor art. 109 alin. 2 din Constituția României, ale art. 12 și art. 19 din Legea nr. 115/1999, ale Deciziei nr. 270 din 10.03.2008 a Curții Constituționale și ale art. 305 alin. 4 din Codul de procedură penală, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis Președintelui României referatul Direcției Naționale Anticorupție prin care se solicită formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Tobă Petre, ministru al Afacerilor Interne, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului prev. de art. 269 alin. 1 din Codul penal", se arată într-un comunicat al Parchetului General remis luni AGERPRES.

Potrivit DNA, pe 1 aprilie 2016, în contextul în care la DNA se afla în instrumentare dosarul 20/P/2016, prin care au fost trimiși în judecată Gabriel Oprea și alte persoane, Petre Tobă, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente.

"Solicitarea procurorilor, formulată în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală și cele din domeniul informațiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reținută în sarcina funcționarilor acuzați penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative. Concret, în prezenta cauză, s-a constatat că ministrul Afacerilor Interne Tobă Petre a refuzat, în mod discreționar, declanșarea procedurii de declasificare a unor normative a căror încălcare vizează conținutul constitutiv al infracțiunilor de abuz în serviciu și deturnare de fonduri, adică într-o situație în care este exclusă protecția informațiilor clasificate, conform art. 3 din Legea nr. 182/2002, privind protecția informațiilor clasificate, întrucât ar conduce la ignorarea art. 10 din Declarația Universală a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil care include dreptul de informare asupra acuzației penale)", susține DNA.

Totodată, necesitatea declasificării normativelor menționate are la bază, conform DNA, și prevederile art. 137 din Constituția României, potrivit cărora gestionarea și controlul fondurilor instituțiilor publice trebuie reglementate prin normative neclasificate, respectiv prin legi.

"Lipsa de transparență în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinației legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securității naționale. Din probele cauzei a reieșit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanță pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărți în ediții de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofițerilor neoperativi ai DIPI)", precizează procurorii.

DNA arată că, în situații absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protecția martorilor și, respectiv, deturnarea fondurilor operative), Petre Tobă a procedat complet diferit: a declasificat normativele MAI în dosarul nr. 596/P/2015, dar a refuzat solicitarea procurorilor în dosarul nr. 20/P/2016.

"Astfel, ministrul Tobă a dat curs, în luna ianuarie 2016, solicitării DNA și a declasificat normele privind administrarea și controlul fondurilor pentru protecția martorilor, gestionate de o structură a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (ONPM), o parte dintre norme fiind absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de ONPM fiind o categorie specială de fonduri operative", mai spune DNA.

În acest dosar sunt cercetați foștii șefi ai DIPI Rareș Văduva, Gheorghe Nicolae și Gelu-Marin Oltean; precum și Nelu Zărnică, fost șef adjunct al DIPI; Gheorghe Popa, fost șef adjunct al DGIPI (structură operativă a DIPI); Ioan-Dorin Popa, fost șef adjunct Diviziune administrativă a DIPI. De asemenea, sunt urmăriți penal alți 18 angajați DIPI.

Procurorii au constatat că angajați din cadrul DIPI, sub pretextul existenței unor cheltuieli pentru activități informativ-operative, au întocmit rapoarte care au fost aprobate de persoane din conducere și în baza cărora sume din fondurile operative au fost folosite, în mod nelegal, pentru cheltuieli de protocol, înzestrarea instituției ori au fost folosite în interes personal de către persoane din conducerea instituției.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Alin Stoica, declarații revoltătoare despre România în presa belgiană

2 Europa are un nou motor economic. Turiștii americani au declanșat „boala plajei“ – analiză WSJ

3 Punct de cotitură în război? / Rusia lansează în premieră rachete din Marea Azov asupra Ucrainei

4 VIDEO „Există o singură civilizație inteligentă în Calea Lactee”

5 Radioul Ministerului Apărării din Rusia: „În Moldova, oamenii au un singur rinichi pentru că occidentalii au nevoie de piese de schimb”