Procurorul general al Bulgariei refuză să demisioneze sub presiuni politice: „Gunoaiele astea trebuie să plece!“

Procurorul general al Bulgariei refuză să demisioneze sub presiuni politice: „Gunoaiele astea trebuie să plece!“

Procurorul general al Bulgariei, Ivan Gheşev, a refuzat luni să demisioneze sub presiuni politice din partea partidului GERB al fostului premier Boiko Borisov, în prezent deputat, transmite AFP, citată de Agerpres.

Ivan Gheșev(stânga), procurorul general al Bulgariei FOTO Profimedia

"Voi rămâne aici până la sfârşitul mandatului meu" (2026 - n. red.) şi "gunoaiele astea de politicieni trebuie să plece" din Parlament, a spus magistratul în faţa presei.

GERB a promis joi că îl va îndepărta pe procurorul general, în cadrul compromisurilor pentru alcătuirea unei noi coaliţii guvernamentale. Înlocuirea lui Gheşev din funcţia pe care o ocupă din 2019 este una din condiţiile puse de actuala opoziţie pentru un acord cu Borisov.

Procurorul în vârstă de 52 de ani este acuzat că a blocat anchetele asupra unor oligarhi supuşi sancţiunilor americane şi britanice. El a contraatacat ameninţând cu finalizarea unui dosar de spălare de bani pe numele lui Borisov. Fostul premier susţine că nu a comis nicio ilegalitate.

Tentativă de asasinat

În 1 mai, Gheşev a fost, aparent, ţinta unei tentative de asasinat: o bombă a explodat la trecerea maşinii sale blindate. Au existat însă şi îndoieli - s-a sugerat că ar fi putut fi o înscenare sau o dramatizare a realităţii. S-a dovedit că familia magistratului nu se afla în apropiere, iar ministrul de interne Ivan Demergiev şi-a exprimat scepticismul privind ameninţarea. Mai multe partide bulgare cer de câtva timp modificarea Constituţiei pentru a stabili un mecanism de control asupra procurorului general, aşa cum solicită Comisia Europeană şi Consiliul Europei. Bulgaria este afectată de corupţie şi de instabilitatea politică dovedită prin doi ani de criză, timp în care au avut loc cinci rânduri de alegeri parlamentare.

Român implicat în tentativa de asasinare a procurorului general a lui Ivan Gheșev?

Presa de la Sofia susține că un grup de oameni de afaceri anchetați pentru mai multe infracțiuni ar fi plănuit să îl asasineze pe procurorul general Ivan Gheșev și pe alți oameni din justiție. Printre acești afaceriști s-ar afla și Ovidiu Semenescu, un сеtățеаn rоmân сu lеgăturі сu ѕеrvісііlе ѕесrеtе, а сăruі асtіvіtаtе іnfrасțіоnаlă fасе șі оbіесtul сеrсеtărіі în câteva рrосеѕе реnаlе în Bulgaria și care a fost cercetat în trecut de DNA pentru fapte de corupție, scrie publicația bulgară Blitz.

Anchetatorii bulgari încearcă să facă lumină în cazul atentatului cu bombă care l-a vizat pe procurorul general. Mașina în care Ivan Gheșev se afla împreună cu familia a fost ținta unei explozii, în apropierea unui sat, pe drumul spre Turcia. Autoritățile spun că dispozitivul - care a provocat un crater - conținea 3 kilograme de TNT, precum și șrapnel găsit înfipt în copacii din apropiere. Rămășițele dispozitivului sunt acum analizate.

Borislav Safarov, adjunctul procurorului general al Bulgariei. a precizat că este vorba „despre substanțe explozive improvizate, care nu provin din stocurile armatei. Toate astea vorbesc despre un profesionist. Atacatorul știa cum să facă un asemenea dispozitiv exploziv și să-l detoneze la momentul potrivit. Bomba putea fi declanșată prin internet, cu ajutorul unui card SIM. Dar cu siguranță cineva avea contact vizual”.

Investigatorii încearcă să-i identifice pe cei care au plantat dispozitivul exploziv. Între timp, au apărut și umbre de îndoială.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...