Procurorul general: Polițiștii puteau interveni fără autorizația procurorului sau judecătorului. E incredibil, viața fetei putea fi salvată. Presupusul criminal era suspect în cazul altei fete dispărute

Procurorul general: Polițiștii puteau interveni fără autorizația procurorului sau judecătorului. E incredibil, viața fetei putea fi salvată. Presupusul criminal era suspect în cazul altei fete dispărute

Procurorul general Bogdan Licu spune că se putea interveni fără autorizație de la procurorului sau judecătorului la locuința bărbatului din Caracal suspectat de uciderea fetei de 15 ani. „Din momentul în care a fost identificată locația au trecut multe ore. Cu atât mai mult cu cât viața e pusă în pericol pot să intervină fără autorizația procurorului sau judecătorului. E incredibil dacă așa s-a întâmplat”, a spus Licu, la Antena 3, adăugând că „viața fetei putea fi salvată".

Procurorul de caz a stat joi noapte câteva ore în fața porții locuinței suspectului, în așteptarea autorizației pentru percheziție.

„La ora 3 Judecătoria a emis autorizație, ceea ce înseamnă că polițiștii și procurorii știau cu câteva ore înainte locația. (...) Au trecut ore multe, ore în care fata putea fi salvată. Se putea interveni fără a aștepta autorizația judecătorului. (...) este de nepermis și de neiertat, a declarat procurorul general la Antena 3.

Procurorul General a precizat că bărbatul suspectat că a ucis-o pe tânăra de 15 ani era în cercul suspecților în cazul dispariției în urmă cu trei luni a unei alte fete. În acest ultim caz era deschis un dosar de trafic de persoane.

„Da, am constatat că este un dosar la DIICOT constituit nu de luni de zile, ci urmare a dispariției de zilele trecute a unei alte fete (cea dispărută în aprilie -n.r.). În acest moment, analizăm posiblitatea ca prezentul dosar unde se face cerctarea la fața locului să fie preluat de către DIICOT și instrumentat. Da, dar nu am în acest moment datele exacte. Nu s-a constituit dosarul atunci (aprilie -n.r.) la DIICOT, ci la altă structură de parchet, după care a fost declinat la DIICOT. Era un cerc mai mare de suspecți și în acest cerc apărea acest om", a declarat Bogdan Licu, la Antena 3, potrivit Mediafax.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că polițiștii din Caracal știau locația în care se afla Gheorghe Dincă încă de noaptea, dar nu au organizat un flagrant, așa cum le permitea legea, ci au preferat să aștepte autorizație de percheziție pentru dimineața.

Procurorul general Bogdan Licu a dispus, vineri, efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, pentru a fi analizat modul în care procurorii din structură au supravegheat cercetarea în cazul fetei din Olt.

Surse judiciare au precizat pentru Mediafax că există indicii că polițiștii și procurorii din Caracal nu au gestionat așa cum trebuia cazul crimei fetei din Olt, în sensul în care, dacă anchetatorii ar fi avut indicii că fata este acolo, ar fi putut interveni direct, organizând un flagrant.

Potrivit articolului 150 din Codul de Procedură Penală, perchezițiile pot să aibă loc fără mandat în următoarele condiții:

"(14) În mod excepţional, percheziţia poate începe fără înmânarea copiei mandatului de percheziţie, fără solicitarea prealabilă de predare a persoanei sau a obiectelor, precum şi fără informarea prealabilă privind posibilitatea solicitării prezenţei unui avocat ori a unei persoane de încredere, în următoarele cazuri:

a) când este evident faptul că se fac pregătiri pentru acoperirea urmelor sau distrugerea probelor ori a elementelor ce prezintă importanţă pentru cauză;

b) dacă există suspiciunea că în spaţiul în care urmează a se efectua percheziţia se află o persoană a cărei viaţă sau integritate fizică este pusă în pericol;

c) dacă există suspiciunea că persoana căutată s-ar putea sustrage procedurii", se arată în textul de lege.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria