Procurorul Toma a lăsat să se înțeleagă că unul dintre motivele clasării unui dosar ar fi apartenența etnică a denunțătorului (stenograme)

Procurorul Toma a lăsat să se înțeleagă că unul dintre motivele clasării unui dosar ar fi apartenența etnică a denunțătorului (stenograme)

Procurorul Ovidiu Toma de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman a făcut, într-o discuție cu o grefieră, o serie de afirmații cu caracter rasist la adresa romilor, lăsând să se înțeleagă totodată că unul dintre principalele motive pentru care va clasa un dosar îl constituie apartenența etnică a martorului denunțător, potrivit interceptărilor din referatul prin care procurorii DNA au cerut joi arestarea preventivă a magistratului.

Discuția din data de 31 august 2015 făcea referire la cazul a doi agenți de poliție cercetați pentru presupuse fapte de corupție, al căror dosar tocmai fusese clasat de procurorul Toma:

"Toma: Eu acuma i-am audiat și pe ăștia, îi mai batem la mașină, dosaru' l-a clasat!
Interlocutoare: Îhî... (neinteligibil) cine sunt?
Toma: Î!
Interlocutoare: Cine sunt?
Toma: Uite, p-astea, hai să le batem (neinteligibil).
Interlocutoare: Dați-le.
Toma: Ne-o reclama țiganu' mai departe, cum... cum... țiganu' reclamă!
Interlocutoare: Cu cine?
Toma: Ă, reclamă doi polițiști că...
Interlocutoare: Că ce?
Toma: Luau mită!
Interlocutoare: A, cu mită!
Toma: Țigani! Eu când aud de țigani, dintr-un foc i-aș... și mai am unu' acuma, când apuc, tot cu țiganii.
(...)
Interlocutoare: Chiar ca un extremist d-ăla, știți!
Toma: Furt și hoție! Motiv pentru care... da. Voi da iar o clasare cu țigani și cam asta-i am în plan săptămâna asta!
Interlocutoare: Păi sunteți mare! Păi v-ajunge, v-ajunge!
Toma: Păi ajunge de, că am scos destule!".

Potrivit procurorilor anticorupție, Ovidiu Toma îi audiase anterior, în cursul aceleiași zile, pe cei doi agenți de poliție, cărora le comunicase, încă de la început, că va dispune o soluție de clasare față de ei. În plus, procurorul i-a avertizat pe polițiști să fie vigilenți în timpul serviciului, întrucât printre persoanele pe care le-ar putea opri în trafic ar putea fi investigatori sub acoperire.

De altfel, Ovidiu Toma îl informase și pe șeful celor doi polițiști, cu câteva zile înainte, că intenționează să claseze cauza, comunicându-i totodată și identitatea denunțătorului din dosar. În cadrul aceleiași discuții, procurorul i-a mai spus ofițerului de poliție că s-a opus propunerii ofițerilor Direcției Generale Anticorupție de a autoriza un investigator sub acoperire, tocmai pentru a-i proteja pe cei doi agenți și pentru a-i feri de tentația de a da curs unor posibile tentative de mituire.

Curtea de Apel București a decis joi arestarea preventivă pentru 30 de zile a procurorului Ovidiu Toma de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman și a lui Dănuț Dobre, șeful Serviciului Poliției Rutiere Teleorman, acuzați de DNA de fapte de corupție.

Decizia nu este definitivă, însă cei doi vor fi duși în arestul Poliției Capitalei.

Procurorul Ovidiu Toma este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, favorizarea făptuitorului și influențarea declarațiilor, iar comisarul de poliție Dănuț Dobre — de trafic de influență, luare de mită, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și la favorizarea făptuitorului.

AGERPRES / (AS — autor: George Onea, editor: Vicențiu Purcărea)


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

3 Așa o fi?

4 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

5 Sexsomnia / O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească