Producţia industrială a României a scăzut cu 2,3% în primele două luni din 2021 (INS)

Producţia industrială a României a scăzut cu 2,3% în primele două luni din 2021 (INS)

Producţia industrială din România a scăzut cu 2,3%, ca serie brută, în primele două luni ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2020, în timp ce, pe serie ajustată, declinul a fost de 1,5%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate marţi.

Astfel, în perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2021, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 29 februarie 2020, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 2,3%, ca efect al scăderilor din industria extractivă (-14,3%) şi industria prelucrătoare (-3,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 6,4%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2021, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 29 februarie 2020, a fost în scădere cu 1,5%, ca urmare a reducerilor înregistrate în industria extractivă (-15,4%) şi industria prelucrătoare (-1,6%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 6,8%.

Potrivit INS, în luna februarie 2021, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 3,7% datorită creşterii industriei prelucrătoare (+6,2%). Totodată, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 6,5%, respectiv cu 2,6%.

De asemenea, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 1% faţă de luna precedentă. Industria prelucrătoare a scăzut cu 1,2%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au crescut cu 1,8%, respectiv cu 0,3%. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 3,1%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria extractivă (-14,9%) şi industria prelucrătoare (-4,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 7,5%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 2,6%, din cauza scăderilor industriei extractive (-16,8%) şi industriei prelucrătoare (-2,4%).

Pe de altă parte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 8,6%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA