Profesor de istorie, condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare pentru că i-a cerut unei eleve favoruri sexuale

Profesor de istorie, condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare pentru că i-a cerut unei eleve favoruri sexuale

Un profesor de istorie din Craiova a fost condamnat, marți, la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că s-a folosit de funcția sa în scop sexual. Concret, dascălul i-a cerut unei eleve de 19 ani favoruri sexuale în schimbul unei medii mai mari. Eleva a sesizat însă Poliția, iar un an mai tâziu dascălul și-a aflat și pedeapsa, scrie Gazeta de Sud .

Profesorul, în vârstă de 66 de ani, preda istoria la Colegiul Naţional ”Ștefan Velovan” din Craiova. Șocată de propunerea indecentă primită, eleva de 19 ani l-a reclamat, la sfârșitul lunii mai a anului trecut, la Poliție.

"La data de 23 mai 2022, polițiștii au fost sesizați prin apel 112, de o tânără de 19 ani, elevă din Craiova, cu privire la faptul că un bărbat de 66 de ani, profesor, ar fi contactat-o telefonic şi i-ar fi pretins favoruri de natură sexuală în schimbul îmbunătățirii situației școlare la materia pe care o predă", transmitea IPJ Dolj în mai anul trecut.

Trei zile mai târziu, polițiștii au făcut o percheziție la domiciliul profesorului, de unde au ridicat un telefon mobil. Pe 30 mai, bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore şi și-a petrecut noaptea în arestul IPJ Dolj.

"Este titularul unităţii de învăţământ din 1993. Nu am avut niciodată relamaţii la adresa dumnealui. Acestă situaţie ne-a luat prin surprindere. Nu tolerăm aşa ceva, sub nici o formă!", declarau reprezentanţii Colegiul Naţional ”Ștefan Velovan”, pentru sursa citată, imediat după incident.

A doua zi, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus plasarea dascălului de istorie sub control judiciar. Măsura a fost prelungită de instanță de mai multe ori, ultima dată în aprilie 2023.

În paralel, în iulie 2022, dosarul profesorului de istorie acuzat de folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova. Marți, 2 mai 2023, instanța s-a pronunțat: bărbatul a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare. În plus, a primit 60 de zile de muncă în folosul comunității, la care se adaugă și interdicția de a ocupa funcția de profesor pe o durată de 4 ani de la rămânerea definitivă a sentinţei.

Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de inculpat şi procurori.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...