Profesori de la UPA din Iași, în arest preventiv

Profesori de la UPA din Iași, în arest preventiv

Magistrații Curții de Apel Iași au dispus, vineri seara, arestarea preventivă pentru 30 de zile a rectorului Universității "Petre Andrei" din Iași, Sorin Bocancea.

Dispoziții similare au fost date și în cazul prof.univ.dr. Cristian Bocancea și a lectorului Mark Bucuci, de la Universitatea "Petre Andrei" din Iași.

Cei trei profesori au fost reținuți joi seara, după ce în cursul aceleiași zile procurorii anticorupție au efectuat cinci percheziții domiciliare și la sediul UPA din Iași.

Rectorul UPA, Sorin Bocancea este acuzat de DNA de favorizarea făptuitorului, instigare la fals intelectual în formă intelectuală, instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Fratele acestuia, Antonie Cristian Bocancea, este acuzat, în calitate de profesor la aceeași universitate, de favorizarea făptuitorului, fals intelectual în formă continuată, fals materiale în înscrisuri oficiale. La rândul său, lectorul Mark Bucuci este acuzat de favorizarea făptuitorului și fals intelectual în formă continuată.

Arestările survin după ce în urmă cu trei zile a prodecanul Facultății de Drept, Florin Dan Drugă, profesor la disciplinele Teoria Generală a Dreptului și Drept Penal, și avocat în Baroul Iași a fost reținut pentru 24 de ore, pentru luare de mită.

Potrivit unui comunicat al procurorilor anticorupție, în perioada decembrie 2015 — 3 iunie 2016, Dan Florin Drugă, prin intermediul lui Dan Melinte, a pretins de la un student suma de 18.900 lei. În schimbul banilor, studentul urma să fie înscris în anul al treilea de studio, deși nu a susținut în fapt examenele aferente anilor anteriori de studii, nu s-a prezentat la cursuri și nu a achitat taxele de școlarizare la termenele prevăzute în regulamentul UPA.

'În același context, la data de 06 iunie 2016, inculpatul Bocancea Sorin, în calitate de rector al Facultății de Drept din cadrul Universității 'Petre Andrei' din Iași, în scopul împiedicării și îngreunării cercetărilor în dosarul respectiv, nu a predat organelor de urmărire penală, la solicitarea acestora, cataloagele aferente anului 1 de studii al Facultății de Drept din cadrul aceleiași universități, anul universitar 2014-2015, cunoscând faptul că aceste probe ar fi îngreunat situația juridică a inculpatului Drugă Dan Florin', se arată în comunicatul remis presei de DNA.

Conform aceluiași document, la data de 07 iunie, 'în aceeași calitate și în același scop, inculpatul i-a determinat pe inculpații Bucuci Mark și Bocancea Antonie Cristian, cadre didactice în cadrul aceleiași instituții, să facă mențiuni necorespunzătoare adevărului în 'Catalogul pentru examene/verificări/colocvii' pentru Anul 1, prin care se atesta în fals faptul că studentul respectiv obținuse note de trecere la șase materii, în condițiile în care acesta nu a susținut în fapt acele examene'.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...