Profesorul Fukuyama: Ucraina va învinge!

Profesorul Fukuyama: Ucraina va învinge!

Deși războiul lui Putin a trecut de borna celor 15 luni, iar deznodământul conflictului rămâne imprevizibil, totuși un politolog american cunoscut, profesorul Francis Fukuyama de la Universitatea Stanford susține că ”victoria Ucrainei va fi una mai mult parțială” contra Rusiei. Kievul ”nu poate învinge o putere nucleară, așa cum aliații au triumfat în fața Germaniei, în cel de-Al Doilea Război Mondial”.

Victoria Ucrainei în războiul împotriva Rusiei va fi diferită de înfrângerea totală provocată de aliați asupra Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a spus Fukuyama, într-un interviu pentru New Voice of Ukraine.

Când a fost întrebat cum vede victoria Ucrainei împotriva Rusiei și ce trebuie făcut pentru ca aceasta să fie o victorie reală, profesorul Francis Fukuyama a dat un răspuns tranșant.

„Cred că chiar și pentru cel mai patriot ucrainean, o astfel de victorie precum cea pe care aliații au câștigat-o asupra Germaniei și Japoniei (în cel de-Al doilea Război Mondial -n.a.) este în afara cărților de joc”, a răspuns filozoful american.

„Un astfel de scenariu presupune ca o țară să fie bombardată, deposedată și în cele din urmă ocupată de trupe străine.” Dar „nimeni nu va lua cu asalt Moscova și nu va ocupa Moscova”.

„Deci, Ucraina nu va obține o înfrângere a Rusiei în acest sens”, a adăugat Fukuyama. „Cred că într-o lume în care există arme nucleare, nu poți învinge o putere nucleară așa cum ai învins Germania, în 1945.”

El consideră că „victoria ar trebui să fie mult mai parțială”, afirmând că speră că va include expulzarea Rusiei din teritoriile pe care le-a ocupat în Ucraina după 2014.

„Probabil aceasta este amploarea victoriei la care putem spera în mod rezonabil”, a concluzionat Fukuyama.

„Dacă se va întâmpla, va fi în continuare foarte important, pentru că Putin și-a construit toată legitimitatea pe acapararea teritoriilor din Ucraina. Cred că va fi o dezvoltare foarte bună pentru democrație și o dezvoltare proastă pentru el.”

Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi, 1 iunie 2023, că ”toți aliații NATO sunt de acord că Ucraina va deveni membră a alianței. Toți aliații sunt de acord că Moscova nu are drept de veto împotriva extinderii NATO”. Declarația a fost făcută înaintea summit-ului miniștrilor de Externe al NATO de la Oslo, din Norvegia.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...