Profil de parlamentar: Nicușor Dan, deputat USR de București

Profil de parlamentar: Nicușor Dan, deputat USR de București

Președintele Uniunii Salvați România, Nicușor Dan, ocupă primul loc pe lista celor opt deputați USR de București care au reușit să intre în Parlamentul României, după ce la alegerile parlamentare din 11 decembrie formațiunea a întrunit 180.362 de voturi în Capitală, reprezentând aproximativ 25% dintre opțiuni.

Nicușor Dan s-a născut în Făgăraș, în 1969, tatăl lui fiind muncitor la Combinatul Chimic, iar mama contabilă la REMAT, reiese din prezentarea publicată pe site-ul USR. În clasele a XI-a și a XII-a a obținut medalii de aur cu punctaj maxim la Olimpiada Internațională de Matematică. După ce a terminat liceul, a intrat în armată, iar apoi a continuat să studieze matematica la București, între anii 1989 — 1992, și la Paris în perioada 1992 — 1998.

În 1995 a absolvit cursurile École Normale Supérieure, iar în 1998 a obținut doctoratul în matematică la Universitatea Paris XIII. În 1998 s-a întors în România, devenind cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române. În 1999 a fost unul dintre fondatorii Asociației Tineri pentru Acțiune Civică, unde a organizat Forumurile Tinerilor cu Studii în Străinătate din 2000 și 2002. În 2000 a proiectat și fondat, împreună cu alți trei tineri cercetători români, Școala Normală Superioară București.

În 2006 a început să se implice în viața civică a Capitalei, iar în 2008 a fondat Asociația Salvați Bucureștiul, publicând raportul "București, un dezastru urbanistic", care sintetiza problemele urbei și mecanismele care le produc.

În 2012, a candidat independent la Primăria Capitalei, susținând un program în 16 puncte care propunea: construcția unui metrou ușor pe infrastructura CFR, prioritizarea transportului în comun, terminarea Șoselei de centură sau limitarea parcării în centrul orașului. A ieșit pe locul al treilea, după Sorin Oprescu și Silviu Prigoană, fiind votat de aproximativ 9% dintre bucureșteni.

După 2012, Asociația Salvați Bucureștiul a câștigat peste 90 de procese și a acordat consultanță juridică pentru sute de cetățeni în probleme legate de construcții, urbanism și spații verzi, reiese din aceeași prezentare de pe pagina USR.

La finele lui 2015, alături de un grup de susținători, a înființat Uniunea Salvați Bucureștiul, cu care a candidat la alegerile locale din iunie 2016. În calitate de candidat pentru funcția de primar, Nicușor Dan a obținut 30,52% din voturi, după Gabriela Firea (PSD+UNPR), care a întrunit 42,97% din opțiuni. Pe de altă parte, USB a reușit să obțină 15 mandate în Consiliul General al Municipiului București, printre acești consilieri numărându-se și Nicușor Dan.

A candidat la alegerile parlamentare reprezentând Uniunea Salvați România, care urma să fuzioneze cu USB, proces nefinalizat deocamdată din cauza unor contestații.

Conform declarației de avere, Nicușor Dan are un teren de 7.460 mp în zona Cioplea (Predeal), achitat parțial prin credit ipotecar, și un autoturism achiziționat în 1986.

De asemenea, a contractat un credit de 74.392 de euro în 2007, iar în 2012 a făcut un împrumut de 27.000 de euro. A primit o donație de 10.000 de lei de la Panotaj Expert SRL pentru studii sociologice. Are contract de muncă la Institutul de Matematică al Academiei Române, de unde obține un venit anual de 29.000 de lei. Conform declarației de avere a obținut și un venit anual de 13.000 de lei în calitate de manager de proiect la Asociația Salvați Bucureștiul, însă a demisionat din această funcție după ce a devenit consilier general al Capitalei.

Nicușor Dan are o fetiță în vârstă de șapte luni.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro