Prognoza meteo de Paște/Temperaturile cresc de duminică, dar vor mai fi zile ploioase

Prognoza meteo de Paște/Temperaturile cresc de duminică, dar vor mai fi zile ploioase

Aproape toată țara este vizată de fenomene specifice iernii, de la temperaturi scăzute la ninsori viscolite și strat de zăpadă. Un cod portocaliu, o atenționare cod galben și o informare sunt valabile până sâmbătă. Elena Mateescu, director general ANM, a vorbit la digi24.ro despre prognoza meteo pentru Florii și Paște.

„Este vorba atât de un ciclon format la sud de țara noastră, care a adus cantități importante de precipitații, dar în același timp și un front atmosferic de origine polară care a adus valori de temperaturi care la acest moment se situează cu 8-12 grade sub mediile multianuale”, a explicat meteorologul.

„Sunt două fenomene care au determinat producerea acestor fenomene meteo extreme specifice sezonului alb, pe de o parte, dar și sezonului cald, pentru că în zona de sud vorbim de ploi abundente, iar la multe vorbim de ninsoare”, a adăugat ea.

„La nivelul întregii țării, maximele nu au mai depășit decât izolat, în zona Dobrogei, 9-10 grade.

În întreaga țară, până sâmbătă vorbim de o vreme deosebit de rece. Sâmbătă la ora 10 va expira avertizarea meteorologică, mâine la ora 14 codul portocaliu pentru cea mai mare parte a Moldovei, Carpații Orientali și Meridionali, tot la ora 14 avertizarea meteorologică de cod galben pentru aproape toată țara”, a spus Mateescu.

În condițiile în care vorbim de valori de temperaturi cu 8-12 grade mai scăzute decât ar fi normal și intensificări ale vântului, cu atât senzația de rece va fi amplificată.

„Este posibil ca începând chiar de duminică și debutul săptămânii viitoare să aducă temperaturi în creștere, să ne apropiem de normele specifice datei din calendar, atunci când vorbim de temperaturi cuprinse în general între 14 până la 16-17 grade. Însă debutul săptămânii viitoare păstrează semnalul și probabilitatea de precipitații ridicată, astfel încât este posibil ca și pentru zilele de luni și marți, săptămâna viitoare, să consemnăm cantități importante de precipitații”, a adăugat ea.

„Pentru sărbătoarea Floriilor vom avea o vreme apropiată de normalul termic al datei din calendar, iar pentru sărbătoarea Paștelui, la acest moment valorile de temperatură sunt estimate la nivelul întregii țări între 14 până la 17-18 grade, inclusiv în Capitală – 14-15 grade”, a mai spus meteorologul.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro