Proiect de management Kovesi: Marea provocare pentru DNA - creșterea continuă a volumului de activitate

Proiect de management Kovesi: Marea provocare pentru DNA - creșterea continuă a volumului de activitate

Principala vulnerabilitate și în același timp marea provocare pentru DNA este creșterea continuă a volumului de activitate, printre soluțiile identificate numărându-se suplimentarea numărului de posturi de procurori și o prioritizare a dosarelor, se arată în proiectul de management al Laurei Codruța Kovesi, pus miercuri în dezbatere publică de Consiliul Superior al Magistraturii.

"Volumul de activitate din 2015 este de patru ori mai mare decât acum 10 ani și aproape dublu față de acum cinci ani. (...) Deși procurorii au soluționat în fiecare an tot mai multe dosare, ritmul de creștere a dosarelor noi a fost și mai mare, astfel încât am ajuns ca la sfârșitul anului 2015 să avem încă de soluționat 7.102 cauze. Ca atare, se înregistrează anual mai multe dosare decât se pot soluționa într-un an cu resursele existente. Acest lucru afectează percepția publică legată de înfăptuirea actului de justiție, de multe ori existând suspiciuni privind perioada în care s-a finalizat dosarul", se menționează în proiectul de management.

În viziunea Laurei Codruța Kovesi, o primă soluție ar fi suplimentarea numărului de procurori, care să fie repartizați în funcție de volumul de activitate din cadrul fiecărei structuri.

O altă măsură care s-ar impune este continuarea prioritizării soluționării dosarelor, criteriile fiind valoarea prejudiciului, riscul prescrierii faptelor și riscul ca persoana vizată să continue activitatea infracțională prin intermediul funcției deținute.

Șefa DNA consideră că o altă prioritate este găsirea de soluții care să permită limitarea numărului de dosare și soluționarea prioritară a cazurilor importante pentru societate.

"O soluție ar putea fi modificarea condițiilor de încheiere a acordului de recunoaștere a vinovăției, pentru a putea fi încheiat și pentru fapte pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de șapte ani (...). În acest fel s-ar reduce semnificativ și numărul participărilor la ședințele de judecată, dar și durata de judecare a cazurilor de corupție", se mai precizează în documentul pus în dezbatere publică.

CSM va finaliza pe 25 martie procedurile de avizare a propunerii ministrului Justiției de reînvestire a Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al DNA, potrivit calendarului aprobat miercuri de Secția pentru procurori.

Conform calendarului, în cursul zilei de miercuri a fost pus în dezbatere publică proiectul de management și vor fi efectuate verificările asupra candidaturii.

Pe 24 martie este programată analizarea rezultatelor demersului anterior și intervievarea candidatului, iar pe 25 martie transmiterea avizului către Ministerul Justiției.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a transmis către CSM, pe 29 februarie, propunerea de reînvestire a Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef al DNA.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Guvernul elimină haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț…

2 Ioan Stoica, patronul Caritas, a fost evacuat în plină iarnă și doarme sub cerul liber. Ajuns la 76 de ani, tr…

3 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

4 15 medici şi asistente, condamnaţi după ce au eliberat 1.000 de adeverinţe false / Patroana clinicii, 8 ani şi 4…

5 Ăsta pute a Secu de îți mută nasul / Cine este Gheorghe Dimitrescu, personajul urmărit penal alături de Dragnea