Proiect: Închirierea Arenei Naționale pentru evenimente culturale - 18.000 de euro

Tarifele de închiriere pentru evenimente care se desfășoară pe Arena Națională urmează să fie supuse votului marți în cadrul ședinței Consiliului General al Municipiului București.

Sumele încasate vor constitui venituri proprii la ALPAB și PMB, fiind distribuite în mod egal între acestea.

Contractele de închiriere pentru evenimente vor fi încheiate de către ALPAB, care va încasa și chiria aferentă. Prețurile vor putea fi actualizate anual.

Mai exact, este vorba despre următoarele tarife: campionatul intern de fotbal, Cupa Ligii și Cupa României, meciuri ale echipei naționale (13.000 de euro/ eveniment); UEFA Champions League (28.000 de euro/ eveniment), UEFA Europa League (23.000 de euro/ eveniment); evenimente culturale (18.000 euro/ eveniment); evenimente speciale, cu închiriere inclusiv a Arenei Naționale (30.000 de euro/ eveniment); evenimente restrânse, care nu implică utilizarea gazonului și spațiilor din tribune (15 euro/mp/eveniment); închiriere spații birouri și anexe pentru diverse activități (2,5 euro/mp/lună), evenimente sezoniere, târguri (20 lei/mp/zi), servicii de operare Stadion Arena Națională (10.000 euro/ meci sau eveniment), evenimente corporate (500 euro/ oră), filmări private (400 de euro pe oră), tururi stadion pentru grupuri de minimum zece persoane (10 lei/persoană/tur), acces pe pista de atletism exterioară (10 lei/persoană/oră), abonament pista de atletism exterioară, maximum zece ședințe (80 lei/persoană/oră).

Într-un interviu acordat sâmbătă AGERPRES, primarul general, Gabriela Firea, a declarat că Arena Națională a fost, până în acest moment, mai degrabă un obiectiv cu circuit închis.

"Vrem să deschidem Arena Națională pentru organizatorii de evenimente, de concerte. În afară de perimetrul care este folosit de obicei ca stadion, există foarte multe spații care pot fi utilizate pentru seminarii, expoziții, congrese. Este păcat să nu valorificăm acest potențial și am avut solicitări, dar nu existau tarife. Practic, nu exista posibilitatea închirierii. Prin introducerea unor tarife, practic se va permite închirierea acestor spații. În ceea ce privește competițiile sportive, ele rămân cu același tarif, iar în privința manifestărilor din zona loisir, recreativă — și anume, concerte, festivaluri — tariful a scăzut, pentru că dorim ca aceste mari evenimente să nu se desfășoare doar în Piața Constituției, pentru că blochează foarte mult traficul din centrul Capitalei, cu efecte până în nordul și, de asemenea, sudul Capitalei. Dorim să fie, de asemenea, închiriată și Arena Națională, dar la un tarif puțin mai acceptabil decât era cel de până acum. Vom ajunge la o creștere a tarifului pentru Piața Constituției, vom veni în perioada următoare cu un tarif nou, și cu o diminuare a tarifului de la Arena Națională, astfel încât organizatorii de evenimente să nu mai opteze doar pentru Piața Constituției din motive de preț, generând practic disconfort bucureștenilor", a precizat ea.

În expunerea de motive semnată de edilul general se arată că, în perioada 2011 — noiembrie 2016, Arena Națională a înregistrat o pierdere de exploatare de 40,5 milioane de lei. Acest lucru a fost cauzat și de înregistrarea unei valori minime a veniturilor, determinate de practicarea unei game restrânse de evenimente, se menționează în același document.

"În scopul echilibrării balanței de venituri și cheltuieli, în urma unei analize efectuate de PMB și ALPAB, s-a ajuns la următoarele concluzii: ridicarea tarifelor la cote mult mai mari decât cele propuse ar scădea nivelul de atractivitate pentru organizarea competițiilor sportive pe Arena Națională și nici nu ar putea acoperi cheltuielile; ar fi necesară organizarea unor activități, pe tot timpul anului, menite să aducă venituri suplimentare în susținerea cheltuielilor", a precizat primarul general.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

3 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

4 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

5 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …