Proiect: Membrii partidelor scoase în afara legii nu pot participa la alegerile din Republica Moldova

Proiect: Membrii partidelor scoase în afara legii nu pot participa la alegerile din Republica Moldova

Reprezentanții partidului de guvernământ de la Chișinău propun completarea Codului Electoral cu restricția de a nu putea candida la alegeri pentru membrii partidelor scoase în afara legii, propunere făcută după ce formațiunea prorusă Șor a fost declarată neconstituțională.

Reprezentanții PAS propun completarea Codului Electoral. FOTO: Facebook

Potrivit Olesei Stamate, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, restricția va fi valabilă timp de trei ani din momentul în care formațiunea politică va fi declarată neconstituțională.

,,Astăzi a fost înregistrat un proiect de lege care vine să pună în aplicare un mecanism de prevenție, ce rezultă din declararea neconstituțională a unui partid politic. În acest context, am propus completarea Codului electoral cu următoarea restricție în dreptul de a candida la alegeri: Nu pot fi alese: [...] pe o perioadă de 3 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, persoanele care la acel moment erau membri ai organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional”, a declarat Olesea Stamate.

Tot ea menționează că modificările sunt oportune ,,în caz contrar, efectele practice ale Hotărîrii Curții Constituționale s-ar fi rezumat la cei care actualmente dețin mandatul (prin faptul că devin independenți). Aceștia ar putea bine mersi să candideze la următoarele alegeri pe lista altui partid, sau ca și candidați independenți, ceea ce discrediteaza însăși ideea declarării neconstituționale a unui partid, în calitate de mecanism de prevenție”.

Propunerea îi vizează pe membrii partidului Șor?

Propunerea legislativă vine la aproximativ o lună după ce magistrații Curții Constituționale (CC) de la Chișinău au admis sesizarea Guvernului privind scoaterea în afara legii a partidului Șor , care organizează protestele antiguvernamentale de la Chișinău.

Președinta Maia Sandu a declarat că decizia CC este una așteptată de societate ,,pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizațiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul”.

,,Un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului. Urmează ca instituțiile statului să analizeze considerentele deciziei CC și să întreprindă pașii următori în vederea respectării și implementării efective a acestei decizii. Cetățenii Republicii Moldova și-au apărat mereu libertatea și au cerut lege egală pentru toți. Republica Moldova trebuie să devină un stat care sancționează și îi împiedică pe corupți să utilizeze statul și banul public în interes personal. Moldovenii își doresc un stat care să-i protejeze de hoți și să facă dreptate. Doar un stat curățat de cei care îl fură poate oferi bunăstare cetățenilor săi”, a scris președinta Sandu pe pagina sa de Facebook.

Iar Igor Grosu, președintele PAS și al Parlamentului, a calificat decizia CC drept o victorie importantă pentru democrația țării care a fost păgubită ani de zile de partidul Șor, pe care îl numește ,,organizație criminală organizată, aflată în slujba Kremlinului”.

Potrivit reprezentanților Curții Constituționale , deputații formațiunii Șor ,,vor continua să-și exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare”.

Iar reprezentanții și membrii ,,Partidului Șor care la data pronunțării prezentei Hotărâri, exercită mandate representative în organele Unităților Administrativ Teritoriale de toate nivelurile, inclusiv în organele UTA Găgăuzia, vor continua să-și exercite mandatele ca reprezentanți independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni”.

Șor a creat un bloc politic după scoaterea în afara legii a partidului

Între timp, politicianul fugar, Ilan Șor, a anunțat crearea blocului politic ,,Șansă, Obligații și Realizări- Ș.O.R.”.

În noiembrie anul trecut, conducerea Ministerului Justiției de la Chișinău a depus sesizarea, solicitând declararea neconstituțională a partidului prorus Șor din motiv că este finanțat din bani ilegali.

Ministrul Justiției de atunci, Sergiu Litvinenco, susținea că și constatările autorităților din SUA cu privire la reprezentanții formațiunii proruse, inclusiv liderul Ilan Șor, denotă faptul că acesta promovează interesele unui stat străin și că acționează împotriva suveranității și independenței Republicii Moldova. Cei de la Șor au calificat gestul drept un abuz.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat