Proiectul de reabilitare a 5 sectoare de plajă de pe litoralul românesc al Mării Negre a fost finalizat

Proiectul de reabilitare a 5 sectoare de plajă de pe litoralul românesc al Mării Negre a fost finalizat

Activitățile de reabilitare și modernizare a celor 5 sectoare de plajă incluse într-un proiect finanțat cu circa 170,45 milioane euro, prin Programul Operațional Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune, au fost finalizate, iar aproximativ 278.000 de locuitori vor fi protejați în urma reducerii risculuide inundare a proprietăților, a anunțat, miercuri, într-un comunicat de presă, coordonatorul inițiativei, Romair Consulting.

Potrivit sursei citate, odată cu finalizarea proiectului intitulat "Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord), finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune", municipiul Constanța are are o suprafață mai mare cu cel puțin 42 de hectare, asigurate prin cele cinci zone de plajă extinsă cu peste 100 metri, accesibile tuturor turiștilor începând cu anul 2016.

Obiectivul general a constat în realizarea măsurilor de protecție și reabilitare a plajei împotriva riscului de eroziune accelerată care au afectat zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord pe o lungime de peste 7,3 km. Scopul acestuia a fost reducerea eroziunii costieră în zonele cele mai expuse la risc ale coastei Mării Negre, în vederea protejării valorii mijloacelor fixe și cre?terii siguranței caselor și rezidenților din zonă.

'Activitatea de înnisipare a tuturor celor 5 sectoare de plajă s-a desfășurat continuu, zi și noapte, în perioada august — octombrie 2015, proiectul fiind finalizat în întregime în cursul lunii decembrie 2015', notează dezvoltatorul.

Comisia Europeană a aprobat în data de 22 martie 2013 unul dintre cele mai ambițioase proiecte din punct de vedere al reducerii eroziunii costiere, respectiv "Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord)'.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 170.450.084 euro, inclusiv TVA, din care finanțarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune înseamnă 145.680.660 de euro.

Investițiile finanțate vor fi administrate de către beneficiarul proiectului, Administrația Națională "Apele Române", în calitate de instituție națională cu competențe exclusiv în gestionarea zonei costiere a României, și vor fi exploatate de către acesta prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

Beneficiarii proiectului sunt cei aproximativ 278.000 de locuitori care vor fi protejați în urma reducerii risculuide inundare a proprietăților, precum și peste 50.000 de turiști care se vor putea bucura de o plajă modernă. De asemenea, proiectul aduce avantaje majore în domeniul socio-economic pentru cei peste 122 de operatori economici identificați (hoteluri, restaurante, magazine, firme de pescuit etc.) care vor fi, de asemenea, protejați împotriva riscului de eroziune costieră. Proiectul a generat 250 de locuri de muncă temporare și 10 permanente.

'Proiectul în execuție a început cu lucrările de reparație a digurilor de larg existente, construcția de noi diguri de larg, reabilitarea și prelungirea digurilor de protecție, construcția de diguri de protecție a zonei înnisipate. Aceste structuri au fost realizate cu materiale precum: piatră de diferite sorturi, prefabricate — accropode II fabricate special în proiect și demolarea unor structuri existente, lucrări executate în perioada februarie 2014 — octombrie 2015. Toate structurile costiere cu legătură la zona de plajă sunt accesibile pietonilor, astfel că turiștii s-au bucurat deja, începând cu vara anului 2015, de aceste construcții hidrotehnice speciale prezente pe litoralul românesc', precizează reprezentanții Romair Consulting.

Compania 100% românească Romair Consulting a fost înființată în anul 1997 și implementează, la ora actuală, 147 de proiecte majore finanțate de către Uniunea Europeană (UE), cu o valoare totală de investiție de peste 1,8 miliarde de euro, în domenii prioritare precum: infrastructură, mediu și energie regenerabilă, agricultură, GIS și topogeodezie, Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POSCCE). Compania a realizat aproximativ 18% din proiectele cu care România a intrat în UE.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, „dihăniile” HIMARS au început să „lucreze” asupra armatei ruse!

2 VIDEO Rachetele HIMARS primite de Ucraina din SUA au distrus posturile de comandă rusești din Donbas

3 Cât de aproape e criza economică. Un expert explică ce-i aşteaptă pe români şi cum a scăpat inflaţia de sub control

4 ”Tovarășul Stalin a făcut o greșeală că a permis Germanei să existe! Să ardă în iad!” / Propagandistul lui Putin în plin delir

5 Vești bune din Ucraina! Ce secret dureros încearcă să ascundă Armata Rusiei